Wykonanie
Od jakiegoś czasu próbuję zmienić swój sposób odżywiania. Zastąpić mniej wartościowe składniki, czyms bardziej odżywczym. Dobrze by było nie tracić przy tym ulubionych potraw. Tak powstały te naleśniki - zamiast
mąki pszennej - użyłam
mąki z
cieciorki, która jest dużo zdrowsza niż zwykła
mąka pszenna. Spróbujcie :)
Naleśniki(przepis na 3-5 naleśników - zależności od grubości i wielkości patelni)szklanka
mąki z
cieciorki1,5 szklanki
wody gazowanej
jajkoszczypta
soliłyżka
oliwy z oliwekDo miski miksera przesypujemy
mąkę, dodajemy
sól,
jajko i
wodę gazowaną. Miksujemy, pod koniec miksowania dodajemy
oliwę. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.Pasta brokułowamały, ugotowany
brokuł50g
fety2 łyżki
musztardy rosyjskiejWszystkie składniki przekładamy do blendera, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Przekładamy do miseczki.Wystudzone naleśniki smarujemy pastą
brokułową ( tak grubo, jak lubimy), składamy na pół. Jeśli ktoś lubi, można polać je
sosem czosnkowym.Smacznego :)