ßßß Cookit - przepis na Pęczak na mleku z gruszką i kokosem

Pęczak na mleku z gruszką i kokosem

nazwa

Wykonanie

Wraz ze zmianą pory roku, zmieniły się moje preferencje żywieniowe. Teraz rano oczywiście oprócz codziennej porcji megamocnej kawy z mega ilością mleka i cynamonu, mam ochotę na coś ciepłego, słodkiego i leniwego. Zjedzonego przy spokojnej muzyce, w łóżeczku, bez pośpiechu. Czas wrócić do takich śniadań ;)
3-4 łyżki kaszy pęczak
3/4 szklanki mleka 2% ( lub innego dowolnego)
1/4 szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki wiórek kokosowych
gruszka
Do rondelka wlewamy mleko krowie i kokosowe. Gdy się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Mieszamy o jakiś czas, aby się nie przypaliło. Gdy kasza wchłonie cały płyn, a będzie jeszcze twarda - dolewamy mleka i gotujemy dalej.
Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się kaszy, gdy danie jest już prawie gotowe. Nie chcemy, aby gruszka za bardzo się rozgotowała ;)
Gdy kasza jest już miękka, wyłączamy ogień, dodajemy wiórki kokosowe, przekładamy do ulubionej miseczki, posypujemy startą, białą czekoladą i zjadamy ;)
Ktoś ma lepszy pomysł na udany początek dnia ;)?
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/09/peczak-na-mleku-z-gruszka-i-kokosem.html