ßßß Cookit - przepis na Dżem mirabelka-banan i Dżem - mus z mirabelek

Dżem mirabelka-banan i Dżem - mus z mirabelek

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa bardzo proste dżemy z mirabelek. Tych niedocenianych owoców wszędzie jest pełno. Wystarczy się rozejrzeć a na pewno znajdziecie jakiś drzewko w swoim otoczeniu (najlepiej z dala od ulic).
Ja zaopatruję się na urokliwym polu w Wirach, które obsadzone jest dookoła mirabelkami, a w "zbiorze" pomaga mi Nina :)
Pierwszy dżem wymaga pozbawienia owoców pestek i jest to najbardziej pracochłonna część przepisu. Możemy sobie ułatwić używając drylownicy do wiśni.
Drugi nie wymaga wyciągania pestek bo całość na końcu przecieramy przez sito, otrzymując gładką konsystencję.
Dżem mirabelka-banan
Dysponując duża ilością mirabelek i kilkoma dojrzałymi bananami zdecydowałam się połączyć te dwa owoce z innych światów w dżemie. Te owoce nie tylko rosną w zupełnie innych zakątkach świata ale również smakują zupełnie odmiennie. Mirabelki są bardzo wyraziste i kwaśne, banany raczej mdłe i słodkie. Razem tworzą świetnie współgrający ze sobą duet.
Składniki:
(na 3 słoiki po 250g)
500g mirabelek (waga bez pestek)
2 dojrzałe banany
½ szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Słoiki sterylizujemy w piekarniku
Śliwki myjemy na sicie i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy drylownicy do wiśni lub jeśli takowej nie posiadamy ręcznie.
Dwa dojrzałe banany kroimy w kostkę lub ugniatamy widelcem. Owoce wkładamy do średniego garnka i dodajemy ½ szklanki cukru. Na bardzo małym ogniu powoli gotujemy, aż dżem zgęstnieje. Próbujemy czy jest dostatecznie słodki, ewentualnie dosładzamy.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 20 minut. Studzimy do góry dnem do wystudzenia.
*************************************************
Mus z mirabelek
Przedstawiam bardzo prosty, gładki dżem z mirabelek. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a dzięki przecieraniu nie potrzeba nawet wyciągać pestek z owoców.
Jest kwaskowy, wyrazisty i ma piękny żółty kolor.
Składniki:
żółte mirabelki z pestkami 1kg
cukier do smaku
laska cynamonu
½ anyżu gwieździstego
woda 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy. Podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dosypujemy nieco cukru oraz dodajemy cała laskę cynamonu oraz ½ anyżu gwieździstego i kontynuujemy gotowanie aż owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Kontrolujemy czy jest wystarczająco słodki i w razie konieczności dosładzamy. Wyciągamy cynamon i anyż.
Całości przecieramy prze sitko. Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/09/dzem-mirabelka-banan-i-dzem-mus-z.html