Wykonanie
Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa bardzo proste
dżemy z mirabelek. Tych niedocenianych
owoców wszędzie jest pełno. Wystarczy się rozejrzeć a na pewno znajdziecie jakiś drzewko w swoim otoczeniu (najlepiej z dala od ulic).Ja zaopatruję się na urokliwym
polu w Wirach, które obsadzone jest dookoła mirabelkami, a w "zbiorze" pomaga mi
Nina :)Pierwszy
dżem wymaga pozbawienia
owoców pestek i jest to najbardziej pracochłonna część przepisu. Możemy sobie ułatwić używając drylownicy do
wiśni.Drugi nie wymaga wyciągania pestek bo całość na końcu przecieramy przez sito, otrzymując gładką konsystencję.
Dżem mirabelka-
bananDysponując duża ilością mirabelek i kilkoma dojrzałymi
bananami zdecydowałam się połączyć te dwa
owoce z innych światów w
dżemie. Te
owoce nie tylko rosną w zupełnie innych zakątkach świata ale również smakują zupełnie odmiennie. Mirabelki są bardzo wyraziste i kwaśne,
banany raczej mdłe i słodkie. Razem tworzą świetnie współgrający ze sobą duet.
Składniki:(na 3 słoiki po 250g)500g mirabelek (waga bez pestek)2 dojrzałe
banany½ szklanka
cukruSposób przygotowania:Słoiki sterylizujemy w piekarniku
Śliwki myjemy na sicie i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy drylownicy do
wiśni lub jeśli takowej nie posiadamy ręcznie.Dwa dojrzałe
banany kroimy w kostkę lub ugniatamy widelcem.
Owoce wkładamy do średniego garnka i dodajemy ½ szklanki
cukru. Na bardzo małym ogniu powoli gotujemy, aż
dżem zgęstnieje. Próbujemy czy jest dostatecznie słodki, ewentualnie dosładzamy.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 20 minut. Studzimy do góry dnem do wystudzenia.*************************************************Mus z mirabelekPrzedstawiam bardzo prosty, gładki
dżem z mirabelek. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a dzięki przecieraniu nie potrzeba nawet wyciągać pestek z
owoców.Jest kwaskowy, wyrazisty i ma piękny żółty kolor.
Składniki:żółte mirabelki z pestkami 1kg
cukier do smakulaska
cynamonu½
anyżu gwieździstego
woda 2 łyżkiSposób przygotowania:Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy. Podlewamy dwoma łyżkami
wody i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dosypujemy nieco
cukru oraz dodajemy cała laskę
cynamonu oraz ½
anyżu gwieździstego i kontynuujemy gotowanie aż
owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Kontrolujemy czy jest wystarczająco słodki i w razie konieczności dosładzamy. Wyciągamy
cynamon i
anyż.Całości przecieramy prze sitko. Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.