Łosoś od pewnego czasu stał się bardzo popularna rybą, za sprawą smacznego, zwartego mięsa i wysokiej zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecam przygotować tą pyszna rybę na parze z sokiem i skórką z cytryny oraz płatkamiczosnku. Tak podana jest nie tylko bardzo smaczna ale i lekka.Składniki:4 kawałki łososia4 ząbki czosnku2 łodyżki selera naciowegosólsłodka paprykamajeranekcząbersok i skórka z cytryny niewoskowanejSposób przygotowania:Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin.Na sitku naczynia do gotowania na parze umieszczamy kawałki ryby. Wykładamy na nią marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15 minut.Serwujemy z zielonymi warzywami i ziemniakami.