Wegetariańska propozycja smacznej zapiekanki na bazie kaszki kukurydzianej i wyrazistej bryndzy.Składnikiszklanka kaszki kukurydzianej2 szklanki wody lub rosołułyżeczka solibryndza3 średnie buraki2 łyżki masła klarowanegośrednia biała cebulasól, czarny pieprz1/2 szklanki słodkiej śmietankiżółty ser (około 100g)koperekSposób przygotowaniaBuraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dokładamy starte buraczki i przesmażamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem. 2 szklanki wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy kaszkę kukurydziana, sól oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kaszkikukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem.