ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy

nazwa

Wykonanie

Wegetariańska propozycja smacznej zapiekanki na bazie kaszki kukurydzianej i wyrazistej bryndzy.
Składniki
szklanka kaszki kukurydzianej
2 szklanki wody lub rosołu
łyżeczka soli
bryndza
3 średnie buraki
2 łyżki masła klarowanego
średnia biała cebula
sól, czarny pieprz
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
żółty ser (około 100g)
koperek
Sposób przygotowania
Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dokładamy starte buraczki i przesmażamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem. 2 szklanki wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy kaszkę kukurydziana, sól oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kaszki kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/01/zapiekanka-z-kaszy-kukurydzianej-i.html