Wykonanie
Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny
tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie.

Na ciasto:120g
mąki pszennej tortowej80g
maki razowej typ 2000100g
masłajajkoszczypta
soliłyżka zimnej
wodyNa farsz:
Tuńczyk w sosie własnym 150g1,5 średniej
czerwonej cebuliStrąk
czerwonej paprykiGałązka
selera naciowego3
jajka150ml słodkiej
śmietanki 12-18%50g
startego sera żółtego
Sól,
biały pieprzSposób przygotowaniaCiasto: Z
masła, mąk,
jajka, szczypty
soli oraz łyżki
wody zagnieść energicznie ciasto. Zawinąć w folie spożywcza i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na wysypanej
mąką stolnicy, nawinąć na wałek i przenieść na formę. Wystające poza formę ciasto odciąć. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem.Farsz:
cebule pokroić w piórka,
seler naciowy i
paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego
tuńczyka oraz warzywa (bez
wody powstałej podczas pieczenia).
Jajka bełtamy, mieszamy ze
śmietanką,
startym serem oraz
sola i
białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna na warzywa. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach C.