ßßß Cookit - przepis na Fondue czekoladowe z owocami

Fondue czekoladowe z owocami

nazwa

Wykonanie

Fondue czekoladowe to przepis na kusz ą cy deser z gor ą c ą czekolad ą i owocami. Na randk ę, Walentynki, na imprez ę . To wyj ą tkowy deser dla dwojga i specjalny rytua ł . Cz ą stki owoców nabiera si ę na szpadki, macza w miseczce z sosem i obtacza w wiórkach kokosowych. Smak raju!
Za dwa dni Walentynki - macie już jakieś pomysły kulinarne na ten specjalny, jeden w roku wieczór? Jeśli nie, może skusicie się na czekoladowe fondue z owocami? Jak głosi stare porzekadło - p rzez żołądek do serca mężczyzny. Jedzeniem można wyrazić zar ówno te pozytywne, jak i negatywne uczucia. W dawnych wiekach kawalerowi staraj ącemu się o pannę podawano czarną polewkę na znak odmowy. A więc - żadnych czarnych polewek!
Jeśli planujecie zdobyć czyjeś serce ugotujcie coś dobrego. Najlepiej, jeśli to będzie ulubiona potrawa wybranka/wybranki, ale przygotowana na tę specjalną okazję w wersji de lux . Na wiecz ór we dwoje nie trzeba od razu gotowa ć całego pięciodaniowego obiadu, wręcz przeciwnie, wystarczy jakiś mały, acz miły poczęstunek, fajne danie albo deser, kt óry wywo ła radość w oczach obdarowanego, a Ty nie spędzisz całego dnia w kuchni.
Nie zapomnij też o ładnym nakryciu stołu. Wyjmij na tę okazję ładną porcelanę i szkło, zapal świece na stole, postaw kwiaty w wazonie. Wcześniej przygotuj też sympatyczną muzykę w tle, żeby robiła nastr ój ... .
Miłego wieczoru!
***
Składniki dla 2 os ób:
Na sos:
125 g czekolady gorzkiej
(o zawarto ści kakao min. 70%)
75 ml śmietany krem ówki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Na sałatkę:
2 duże gruszki
200 g suszonych owoców - np. figi, daktyle, morele
szczypta cynamonu
Wiórki kokosowe:
gotowe albo z orzecha kokosa
Przygotowanie:
Gruszki umyj, przekrój na pó ł, wydrąż środki. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 ° C. Po upieczeniu pokrój w plasterki, posyp cynamonem. W tym czasie zrób polew ę. Połam czekoladę na drobniejsze kawałki i powoli ogrzewaj z cukrem i śmietaną. Mieszaj do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę.
Gor ą cy sos przelej do ł adnej miseczki bezpo ś rednio przed podaniem na stó ł . Plasterki gruszki i suszone daktyle u ł ó ż dekoracyjnie na talerzu. Dosyp gar ść wiórków kokosowych. Cz ą stki owoców nabieraj na szpadki, maczaj w sosie i nast ę pnie obtaczaj w wiórkach. Najlepsze b ę d ą wiórki samodzielnie przygotowane z orzecha kokosa (kliknij po przepis jak zrobi ć wi órki kokosowe).
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/02/fondue-czekoladowe-z-owocami.html