Wykonanie
Fondue
czekoladowe to przepis na kusz ą cy deser z gor ą c ą
czekolad ą i
owocami. Na randk ę, Walentynki, na imprez ę . To wyj ą tkowy deser dla dwojga i specjalny rytua ł . Cz ą stki
owoców nabiera si ę na szpadki,
macza w miseczce z sosem i obtacza w wiórkach
kokosowych. Smak raju!

Za dwa dni Walentynki - macie już jakieś pomysły kulinarne na ten specjalny, jeden w roku wieczór? Jeśli nie, może skusicie się na
czekoladowe fondue z owocami? Jak głosi stare porzekadło - p rzez żołądek do
serca mężczyzny. Jedzeniem można wyrazić zar ówno te pozytywne, jak i negatywne uczucia. W dawnych wiekach kawalerowi staraj ącemu się o pannę podawano czarną polewkę na znak odmowy. A więc - żadnych czarnych polewek!Jeśli planujecie zdobyć czyjeś
serce ugotujcie coś dobrego. Najlepiej, jeśli to będzie ulubiona potrawa wybranka/wybranki, ale przygotowana na tę specjalną okazję w wersji de lux . Na wiecz ór we dwoje nie trzeba od razu gotowa ć całego pięciodaniowego obiadu, wręcz przeciwnie, wystarczy jakiś mały, acz miły poczęstunek, fajne danie albo deser, kt óry
wywo ła radość w oczach obdarowanego, a Ty nie spędzisz całego dnia w kuchni.Nie zapomnij też o ładnym nakryciu stołu. Wyjmij na tę okazję ładną porcelanę i szkło, zapal świece na
stole, postaw kwiaty w wazonie. Wcześniej przygotuj też sympatyczną muzykę w tle, żeby robiła nastr ój ... .Miłego wieczoru!***Składniki dla 2 os ób:Na sos:125 g
czekolady gorzkiej(o zawarto ści
kakao min. 70%)75 ml
śmietany krem ówki1 łyżeczka
cukru trzcinowegoNa
sałatkę:2 duże
gruszki200 g
suszonych owoców - np.
figi,
daktyle,
moreleszczypta
cynamonuWiórki kokosowe:gotowe albo z
orzecha kokosaPrzygotowanie:
Gruszki umyj, przekrój na pó ł, wydrąż środki. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 ° C. Po upieczeniu pokrój w plasterki, posyp
cynamonem. W tym czasie zrób polew ę. Połam
czekoladę na drobniejsze kawałki i powoli ogrzewaj z
cukrem i
śmietaną. Mieszaj do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę.Gor ą cy sos przelej do ł adnej miseczki
bezpo ś rednio przed podaniem na stó ł . Plasterki
gruszki i
suszone daktyle u ł ó ż dekoracyjnie na talerzu. Dosyp gar ść
wiórków kokosowych. Cz ą stki
owoców nabieraj na szpadki, maczaj w sosie i nast ę pnie obtaczaj w wiórkach. Najlepsze b ę d ą wiórki samodzielnie przygotowane z
orzecha kokosa (kliknij po przepis jak
zrobi ć wi
órki kokosowe).
