ßßß Cookit - przepis na Lazania z bakłażanem i pomidorami

Lazania z bakłażanem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Lazania z bak ł a ż anem i pomidorami to przepis na pyszną lazani ę warzywn ą. S kładniki farszu to kwestia smaku, ja lubię ją z plastrami pieczonego bak ł a ż ana i sosem ze ś wie ż ych pomidorów. Moj ą inspiracj ą jest przepis kuchni w ł oskiej Lasagne di melanzane ....
To idealne danie na obiad, kolacj ę, imprez ę dla przyjaciół. Lubi ę ten przepis, bo jest szybki i prosty. Dodatki to jak zwykle kwestia smaku. Zamiast klasycznego beszamelu doda ł am pulp ę pomidorow ą i ser, pokrojony w plasterki. Przygotowanie zaczynam od umycia i pokrojenia bak ł a ż ana w plastry o grubo ś ci 2-3 mm, które posypuj ę delikatnie sol ą, skrapiam oliw ą i odstawiam w marynacie na pi ę tna ś cie minut. W tym czasie ugotuj ę p ł aty lasagne. Wprawdzie na opakowaniu najczęściej jest napisane, ż e mo ż na stosowa ć makaron bez wcze ś niejszego gotowania, ja jednak go zawsze podgotowuj ę .
W żaroodpornym naczyniu układam warstwy: na dno kładę cztery podgotowane płaty lasagne, rozsmarowuję pulpę pomidorową, na to upieczone plastry bakłażana i plasterki ż ó łtego sera. Powtarzam te czynności dla dw óch kolejnych warstw . N a wierzchu kładę plastry bakłażana, całość polewam resztą sosu z pomidor ów i przygotowania zakończone! Lazania już w piekarniku, a ja teraz mogę się spokojnie napić kawy i zapisać przepis w komputerze. Spodziewam się dziś gości, przychodzi Maja z resztą naszych przyjaci ó ł. Czekam na ich przybycie, kiedy się zjawią, tylko włączę piekarnik ....
.... o czym ciąg dalszy nastąpi.
Składniki:
250 g makaronu lasagne
(12 płat ów)
Na farsz:
2 du że bakłażany (gatunek z czarno-granatową skórką)
500 g pomidor ów malinowych
150 g żółtego sera
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Bakłażany umyj, odetnij końc ówk i, pokr ój w plastry o grubo ści 2-3 mm. Posyp delikatnie solą i skrop oliwą, odstaw w marynacie na ok. 15 minut. Upiecz w gorącym piekarniku z funkcją grilla. Pomidory sparz, obierz ze sk órki, pokrój w cz ąstki, zmiksuj blenderem na pulpę, dodaj oliwę i szczyptę soli do smaku. Ugotuj płaty lasagne w lekko osolonej wodzie. Uł ó ż 4 pierwsze płaty w foremce do zapiekania, rozsmaruj pulpę pomidorową, na to upieczone plastry bakłażana i plasterki ż ó łtego sera. Powt órz czynno ści dla dw óch kolejnych warstw. Na wierzchu powinny znale ź ć się plastry bakłażana. Całość polej resztą sosu z pomidor ów. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Przed podaniem pokrój w kwadraty.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/11/lazania-z-bakazanem-i-pomidorami.html