Wykonanie

Lazania z bak ł a ż anem i
pomidorami to przepis na pyszną lazani ę warzywn ą. S kładniki farszu to kwestia smaku, ja lubię ją z plastrami pieczonego bak ł a ż ana i sosem ze ś wie ż ych
pomidorów. Moj ą inspiracj ą jest przepis kuchni w ł oskiej Lasagne di melanzane ....To idealne danie na obiad, kolacj ę, imprez ę dla przyjaciół. Lubi ę ten przepis, bo jest szybki i prosty. Dodatki to jak zwykle kwestia smaku. Zamiast klasycznego beszamelu
doda ł am pulp ę pomidorow ą i
ser, pokrojony w plasterki. Przygotowanie zaczynam od umycia i pokrojenia bak ł a ż ana w plastry o grubo ś ci 2-3 mm, które posypuj ę delikatnie sol ą, skrapiam
oliw ą i odstawiam w marynacie na pi ę tna ś cie minut. W tym czasie ugotuj ę p ł aty lasagne. Wprawdzie na opakowaniu najczęściej jest napisane, ż e mo ż na stosowa ć
makaron bez wcze ś niejszego gotowania, ja jednak go zawsze podgotowuj ę .W żaroodpornym naczyniu układam warstwy: na dno kładę cztery podgotowane płaty lasagne, rozsmarowuję pulpę
pomidorową, na to upieczone plastry
bakłażana i plasterki ż ó łtego
sera. Powtarzam te czynności dla dw óch kolejnych warstw . N a wierzchu kładę plastry
bakłażana, całość polewam resztą sosu z
pomidor ów i przygotowania zakończone! Lazania już w piekarniku, a ja teraz
mogę się spokojnie napić
kawy i zapisać przepis w komputerze. Spodziewam się dziś gości, przychodzi Maja z resztą naszych przyjaci ó ł. Czekam na ich
przybycie, kiedy się zjawią, tylko włączę piekarnik ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Składniki:250 g
makaronu lasagne(12 płat ów)Na farsz:2 du że
bakłażany (gatunek z czarno-
granatową skórką)500 g
pomidor ów
malinowych150 g
żółtego sera2-3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:
Bakłażany umyj, odetnij końc ówk i,
pokr ój w plastry o grubo ści 2-3 mm. Posyp delikatnie
solą i
skrop oliwą, odstaw w marynacie na ok. 15 minut. Upiecz w gorącym piekarniku z funkcją grilla.
Pomidory sparz, obierz ze sk
órki, pokrój w cz ąstki, zmiksuj blenderem na pulpę, dodaj
oliwę i szczyptę
soli do smaku. Ugotuj płaty lasagne w lekko osolonej wodzie. Uł ó ż 4 pierwsze płaty w foremce do zapiekania, rozsmaruj pulpę
pomidorową, na to upieczone plastry
bakłażana i plasterki ż ó łtego
sera.
Powt órz czynno ści dla dw óch kolejnych warstw. Na wierzchu powinny znale ź ć się plastry
bakłażana. Całość polej resztą sosu z
pomidor ów. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Przed podaniem pokrój w kwadraty.