Wykonanie
C iasto
bezowe idealnie łą czy si ę z puszystym
mascarpone, z
czekolad ą, kaw ą, bit ą ś
mietan ą ....Tort Pavlova z kremem
kawowym to przepis na pyszną, klasyczną
bezę Pavlovą. Uwielbiam ciasto
bezowe - w sezonie
truskawkowym robiłam
bezę z
truskawkami i kremem
mascarpone . W ten weekend zrobię Pavlovą z kremem
kawowym. To eleganckie ciasto na specjalne okazje, jak imieniny czy urodziny. Pyszna, chrupiąca, rozpływająca się w ustach
beza,
śmietankowy smak
mascarpone oraz cudowny aromat
kawy i
czekolady - czy może być coś r ównie pysznego? Tort b ędzie prezentem dla mojej Mamy, kt óra w łaśnie obchodzi urodziny. Wraz z rodziną i przyjaci ó łmi przygotowujemy imprezę-niespodziankę ....Tort Pavlova z kremem
kawowymSkładniki na
bezę:1 szklanka
mąki tortowej2 łyżki
mąki kukurydzianej6
jajek1 szklanka
cukru trzcinowego1/2 p.
masła2 łyżki zimnej
wodyKrem
mascarpone:0,5 litra
śmietany krem ówki250g
serka mascarpone1 łyżeczka
cukru2-3 łyżeczki mielonej
kawy2 łyżeczki
cukru trzcinowego2-3 łyżki
słodkiego wina2 tabliczki
czekolady o zawartości
kakao 70%Przygotowanie: Ciasto
bezowe (przepis podstawowy): Umyj skorupki
jajek, bia ł ka oddziel od ż ó ł tek. Ż ó ł tka przelej do g łę bokiej misy. Zmiksuj z mas ł em i 1/3 szklanki
cukru, a ż powstanie g ł adka masa. Odmierz szklank ę m ą ki tortowej, dosyp do masy ż ó ł tkowej, dodaj 2 ł y ż ki m ą ki kukurydzianej, 2 ł y ż ki zimnej
wody i dok ł adnie zmiksuj trzepaczkami. W osobnym naczyniu ubij bia ł ka z 2/3 szklanki
cukru trzcinowego. Przygotuj dwie okr ą g ł e formy o ś rednicy 20 cm. Ciasto rozlej po równo do obu foremek uprzednio nasmarowanych mas ł em. Na cie ś cie roz ł ó ż pian ę ubit ą z bia ł ek. Piec rozgrzej do temperatury 200°C. Upiecz kolejno dwa placki i odstaw w ch ł odne miejsce do wystudzenia.Krem
mascarpone: ś
mietan ę ubij na sztywno trzepaczkami, wymieszaj z
mascarpone i
cukrem trzcinowym. Jeden blat wy ł ó ż na talerz bez ą do do ł u, rozsmaruj na nim warstw ę ś mietanow ą i przykryj drugim blatem. Krem
kawowy : przygotuj mocne
espresso w ekspresie do
kawy lub w kafeterce. Kaw ę wymieszaj z dwoma ł y ż eczkami
cukru trzcinowego.
Czekolad ę gorzk ą po ł am na drobne
kawa ł eczki, rozpu ść w rondelku, dodaj
wino i 100 ml naparu
kawowego, stale mieszaj ą c, a ż powstanie g ę sty sos. Przestudzonym kremem posmaruj wierz
tortu. Tort udekoruj kwiatami.