ßßß Cookit - przepis na Krem kawowy:

Krem kawowy:

nazwa

Wykonanie

C iasto bezowe idealnie łą czy si ę z puszystym mascarpone, z czekolad ą, kaw ą, bit ą ś mietan ą ....
Tort Pavlova z kremem kawowym to przepis na pyszną, klasyczną bezę Pavlovą. Uwielbiam ciasto bezowe - w sezonie truskawkowym robiłam bezę z truskawkami i kremem mascarpone . W ten weekend zrobię Pavlovą z kremem kawowym. To eleganckie ciasto na specjalne okazje, jak imieniny czy urodziny. Pyszna, chrupiąca, rozpływająca się w ustach beza, śmietankowy smak mascarpone oraz cudowny aromat kawy i czekolady - czy może być coś r ównie pysznego? Tort b ędzie prezentem dla mojej Mamy, kt óra w łaśnie obchodzi urodziny. Wraz z rodziną i przyjaci ó łmi przygotowujemy imprezę-niespodziankę ....
Tort Pavlova z kremem kawowym
Składniki na bezę:
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
6 jajek
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 p. masła
2 łyżki zimnej wody
Krem mascarpone:
0,5 litra śmietany krem ówki
250g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki mielonej kawy
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2-3 łyżki słodkiego wina
2 tabliczki czekolady o zawartości kakao 70%
Przygotowanie: Ciasto bezowe (przepis podstawowy): Umyj skorupki jajek, bia ł ka oddziel od ż ó ł tek. Ż ó ł tka przelej do g łę bokiej misy. Zmiksuj z mas ł em i 1/3 szklanki cukru, a ż powstanie g ł adka masa. Odmierz szklank ę m ą ki tortowej, dosyp do masy ż ó ł tkowej, dodaj 2 ł y ż ki m ą ki kukurydzianej, 2 ł y ż ki zimnej wody i dok ł adnie zmiksuj trzepaczkami. W osobnym naczyniu ubij bia ł ka z 2/3 szklanki cukru trzcinowego. Przygotuj dwie okr ą g ł e formy o ś rednicy 20 cm. Ciasto rozlej po równo do obu foremek uprzednio nasmarowanych mas ł em. Na cie ś cie roz ł ó ż pian ę ubit ą z bia ł ek. Piec rozgrzej do temperatury 200°C. Upiecz kolejno dwa placki i odstaw w ch ł odne miejsce do wystudzenia.
Krem mascarpone: ś mietan ę ubij na sztywno trzepaczkami, wymieszaj z mascarpone i cukrem trzcinowym. Jeden blat wy ł ó ż na talerz bez ą do do ł u, rozsmaruj na nim warstw ę ś mietanow ą i przykryj drugim blatem. Krem kawowy : przygotuj mocne espresso w ekspresie do kawy lub w kafeterce. Kaw ę wymieszaj z dwoma ł y ż eczkami cukru trzcinowego. Czekolad ę gorzk ą po ł am na drobne kawa ł eczki, rozpu ść w rondelku, dodaj wino i 100 ml naparu kawowego, stale mieszaj ą c, a ż powstanie g ę sty sos. Przestudzonym kremem posmaruj wierz tortu. Tort udekoruj kwiatami.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/08/tort-pavlova-z-kremem-kawowym.html