Wykonanie
Szasz ł yki z
kurczaka z
cukini ą to przepis na szaszłyki drobiowo-warzywne. Z pieczonymi plasterkami
cukinii, z aromatycznymi
pomidorami koktajlowymi, z grillowan ą
cebul ą ....To prosty i do tego atrakcyjny pomys ł na
kurczaka. Danie idealne na obiad, kolację, imprez ę w gronie przyjació ł. Przepis polecam równie ż osobom, które dbaj ą o
lini ę . Szaszłyki są dietetyczne i mają mało kalorii. Przyrz ą dzenie tych pysznych i lekkich szasz ł yków warzywno-drobiowych jest ł atwiejsze ni ż my ś lisz. Mo ż esz je przygotowa ć dzie ń wcze ś niej. Ja zaplanowa ł am, ż e podam je go ś ciom na imprezie na
zako ń czenie wakacji, do tego kieliszek bia ł ego
wina ......... o czym ciąg dalszy nastąpi.Przepis dnia: Szasz łyki z
kurczaka z
cukiniąSk ładniki na 12 szaszłyk ów:6 kiełbasek drobiowych (mogą być ze sklepu lub zrobione w domu)2 średnie
cukinie 1 op.
pomidorków koktajlowych2-3 duże
cebule1 łyżeczka
soli morskiej1-2 łyżeczki
suszonego oregano2 łyżki
oliwy z oliwek extra virginświeże listki
bazylii - do dekoracjiPrzygotowanie:
Cukinie op łucz, osusz papierem kuchennym, obieraczką do warzyw wytnij na sk órce dekoracyjne paseczki,
cukini ę przekr ój wzd łuż,
pokr ój na plasterki o grubości 4-5mm.
Pomidor ki koktajlowe sparz wrz
ątkiem, przelej zimną
wodą, nie obieraj skórek.
Cebule obierz z zewnętrznych warstw, przekrój na pół. Pokrojone w arzywa prze ł ó ż do miski i polej z marynatą (s ól,
oliwa,
oregano). Odstaw w marynacie na 10-15 min.