ßßß Cookit - przepis na Leczo

Leczo

nazwa

Wykonanie

W klasycznej wersji przyrządza się leczo z papryką, pomidorami i kiełbasą. Ponieważ przychodzą dziś do mnie znajomi, którzy nie jedzą mięsa, zrobiłam wersję wegetariańską z papryką i pomidorami - jest równie pyszna, wyraźnie czuć pikantny smak papryki i delikatny smak pora. A jak pięknie wygląda, ile kolorów .... Poniżej podaję przepis na obie wersje - tradycyjną z kiełbasą oraz bezmięsną (wegetariańską). Spoglądam na zegar, mam jeszcze kwadrans do przybycia gości .... Leczo czeka sobie gotowe na piecu, a ja mam jeszcze chwilę dla siebie, zanim goście się pojawią ....
Przepis dnia: Leczo
Składniki na 4 osoby:
3 papryki różnokolorowe + 3 średnie pomidory
1 duży por (biała część) + 1 cebula
250g kiełbasy (opcjonalnie)
2 łyżeczki soli morskiej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, oregano
3-4 łyżki oliwy z oliwek
świeże zioła do dekoracji (natka pietruszki)
Wersja bezmięsna (wegetariańska):
Por umyj, pokrój na krążki i zagotuj w małej ilości wody (1 szklanka). Duś kilka minut, aż por się całkiem rozgotuje. W tym czasie sparz pomidory, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone pomidory wrzuć do wywaru z pora i pogotuj kilka minut. Papryki obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń środki wraz z pestkami, pokrój na paseczki. Paseczki papryki wrzuć do pozostałych warzyw, dodaj sól, przyprawy, oliwę. Wymieszaj składniki i całość gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Wersja klasyczna (z kiełbasą):
Ugotuj leczo jak powyżej. Dodatkowo pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę podsmaż z cebulą, dodaj do leczo kilka minut przed końcem gotowania. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/08/leczo.html