Wykonanie

W klasycznej wersji przyrządza się leczo z
papryką,
pomidorami i
kiełbasą. Ponieważ przychodzą dziś do mnie znajomi, którzy nie jedzą
mięsa, zrobiłam wersję wegetariańską z
papryką i
pomidorami - jest równie pyszna, wyraźnie czuć pikantny smak
papryki i delikatny smak
pora. A jak pięknie wygląda, ile kolorów .... Poniżej podaję przepis na obie wersje - tradycyjną z
kiełbasą oraz bezmięsną (wegetariańską). Spoglądam na zegar, mam jeszcze kwadrans do przybycia gości .... Leczo czeka sobie gotowe na piecu, a ja mam jeszcze chwilę dla siebie, zanim goście się pojawią ....Przepis dnia: LeczoSkładniki na 4 osoby:3
papryki różnokolorowe + 3 średnie
pomidory1 duży
por (biała część) + 1
cebula250g
kiełbasy (opcjonalnie)2 łyżeczki
soli morskiej, 1 łyżeczka
słodkiej papryki,
oregano3-4 łyżki
oliwy z oliwekświeże
zioła do dekoracji (
natka pietruszki)Wersja bezmięsna (wegetariańska):
Por umyj, pokrój na krążki i zagotuj w małej ilości
wody (1 szklanka). Duś kilka minut, aż
por się całkiem rozgotuje. W tym czasie sparz
pomidory, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone
pomidory wrzuć do
wywaru z
pora i pogotuj kilka minut.
Papryki obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń środki wraz z pestkami, pokrój na paseczki. Paseczki
papryki wrzuć do pozostałych warzyw, dodaj
sól,
przyprawy,
oliwę. Wymieszaj składniki i całość gotuj przez kolejne 5-7 minut.Wersja klasyczna (z
kiełbasą):Ugotuj leczo jak powyżej. Dodatkowo pokrojoną w grubą kostkę
kiełbasę podsmaż z
cebulą, dodaj do leczo kilka minut przed końcem gotowania. Przed podaniem posyp
natką pietruszki.