Wykonanie

Fantastyczny przepis na pyszn ą
cukini ę, faszerowan ą
twaro ż kiem,
pomidorami koktajlowymi i listkami
bazylii, podan ą na gor ą co z piekarnika . Musicie koniecznie tego spróbować .... Przepis jest łatwy:
cukinie wydrąż i nafaszeruj
ricottą wymieszaną z miąższem
cukinii i świeżymi
ziołami. Dodaj
oliwę z oliwek, udekoruj listkami świeżej
bazylii i atrakcyjna przekąska gotowa. Polecam atrakcyjne mini-
cukinie, są w rozmiarze
pomidor ów
malinowych, z ciemnozielon ą sk órk ą, idealnie nadaj ą się na grill i do faszerowania. Świetne na przyjęcie w ogrodzie, na upalny dzień czy wieczorne spotkanie z przyjaci ó łmi przy lampce
wina. Sukces towarzyski i kulinarny gwarantowany ....Składniki na 5 os ób :1-2 mini cukinie/na 1 osob ę100 g
sera ricotta lub
twarożku śmietankowego4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli morskiej (drobnoziarnistej)kilka gałązek
oregano, świeże listki
bazylii do dekoracjigałązka
pomidor ów koktajlowychPrzygotuj warzywa:
cukinie umyj pod bie żącą
wodą, na wysokości 1/3 od g óry odkrój starannie kapturek. Nast ępnie łyżeczką wydrąż miąższ ze środka
cukinii, zostawiając ścianki o grubości 4-5 mm. Wydrążone mini-
cukinie posyp szczyptą
soli morską drobnoziarnistą,
skrop delikatnie
oliwą z oliwek i odstaw w marynacie.Przygotuj farsz: pozostały miąższ z
cukinii pokr ój w drobn ą kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością
wody. Dodaj 1/2 łyżeczki
soli, posiekane świeże listki
oregano i pozostałą
oliwę z oliwek. Składniki farszu wymieszaj i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie wymieszaj z
ricottą.
Pomidory: sparz wrzątkiem, przelej zimną
wodą, pozostaw sk
órki. W łącz grill lub piekarnik z termo-obiegiem. Wydrążone mini-
cukinie postaw na ruszcie i zapiekaj 20 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. 3 minuty przed końcem grillowania dodaj
pomidorki. Po upieczeniu
cukinie napełnij farszem warzywno-
serowym. Udekoruj
pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej
bazylii.