ßßß Cookit - przepis na Cukinia grillowana z serem ricotta

Cukinia grillowana z serem ricotta

nazwa

Wykonanie

Fantastyczny przepis na pyszn ą cukini ę, faszerowan ą twaro ż kiem, pomidorami koktajlowymi i listkami bazylii, podan ą na gor ą co z piekarnika . Musicie koniecznie tego spróbować .... Przepis jest łatwy: cukinie wydrąż i nafaszeruj ricottą wymieszaną z miąższem cukinii i świeżymi ziołami. Dodaj oliwę z oliwek, udekoruj listkami świeżej bazylii i atrakcyjna przekąska gotowa. Polecam atrakcyjne mini-cukinie, są w rozmiarze pomidor ów malinowych, z ciemnozielon ą sk órk ą, idealnie nadaj ą się na grill i do faszerowania. Świetne na przyjęcie w ogrodzie, na upalny dzień czy wieczorne spotkanie z przyjaci ó łmi przy lampce wina. Sukces towarzyski i kulinarny gwarantowany ....
Składniki na 5 os ób :
1-2 mini cukinie/na 1 osob ę
100 g sera ricotta lub twarożku śmietankowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli morskiej (drobnoziarnistej)
kilka gałązek oregano, świeże listki bazylii do dekoracji
gałązka pomidor ów koktajlowych
Przygotuj warzywa: cukinie umyj pod bie żącą wodą, na wysokości 1/3 od g óry odkrój starannie kapturek. Nast ępnie łyżeczką wydrąż miąższ ze środka cukinii, zostawiając ścianki o grubości 4-5 mm. Wydrążone mini-cukinie posyp szczyptą soli morską drobnoziarnistą, skrop delikatnie oliwą z oliwek i odstaw w marynacie.
Przygotuj farsz: pozostały miąższ z cukinii pokr ój w drobn ą kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, posiekane świeże listki oregano i pozostałą oliwę z oliwek. Składniki farszu wymieszaj i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie wymieszaj z ricottą.
Pomidory: sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, pozostaw sk órki. W łącz grill lub piekarnik z termo-obiegiem. Wydrążone mini-cukinie postaw na ruszcie i zapiekaj 20 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. 3 minuty przed końcem grillowania dodaj pomidorki. Po upieczeniu cukinie napełnij farszem warzywno-serowym. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/06/cukinia-grillowana-z-serem-ricotta.html