ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowe tiramisu

Tort truskawkowe tiramisu

nazwa

Wykonanie

Tort truskawkowe tiramisu to pyszny owocowy deser ....
Tort jest najsmaczniejszy ze ś wie ż ymi owocami. Ś wie ż e truskawki maj ą cudowny smak, pi ę kny kolor. Dodatek galaretki truskawkowej oraz miodu dodaje s ł odyczy, za to ś mietankowy serek mascarpone dodaje energii. M ascarpone z nut ą cytryny rozp ł ywa si ę w ustach, mus truskawkowy kusi kolorem i aromatem. Tort truskawkowe tiramisu to poezja smaków i aromatów ....
Sk ładniki (na tortownicę o przekroju 24 cm):
1 opak. podłużnych biszkoptów
300 g truskawek do musu + ok. 150 g truskawek do dekoracji
jogurt naturalny 400 ml, serek mascarpone 500 g
śmietana 30% 200 ml + śmietana-fix zagęstnik do ubijania
3 galaretki truskawkowe + 1 duża łyżka żelatyny
2 łyżki cukru trzcinowego, mi ód (ok. 2 łyżki)
sok z cytryny - 1 łyżka, listki świeżej mięty
do wyłożenia tortownicy papier do pieczenia lub folia aluminiowa
Warstwa musu truskawkowego: 2 galaretki truskawkowe rozpu ść w 0,5 l wrzącej wody, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. 300 g truskawek umyj, większe przekr ój, wymieszaj w shakerze z 400 ml jogurtu naturalnego. Pos łodź do smaku miodem. Dodaj wystudzoną galaretkę truskawkową i razem wymieszaj. 1/3 musu wymieszaj z pokruszonymi biszkoptami. Wył ó ż warstwę musu truskawkowego z biszkoptami na dno tortownicy. Wstaw na 15 min do lod ówki. Nast ępnie wlej delikatnie pozostałą część musu truskawkowego i wstaw do lod ówki do zastygni ęcia.
Warstwa serowa mascarpone : Przygotuj roztwór żelatyny: 1 dużą łyżkę żelatyny rozpuść w 0,5 l zimnej wody, odczekaj kilkanaście minut i wymieszaj ponownie, zagotuj, przestudź. Przygotowaną żelatynę wlej do 500 g sera mascarpone, dodaj cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj w shakerze. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Wlej delikatnie na zastygniętą warstwę musu truskawkowego i wstaw r ównie ż do lod ówki do zastygni ęcia.
Warstwa galaretki : Rozpu ść 1 galaretkę truskawkową w 0,5 l wrzącej wody. Pozostaw do wystudzenia. Na zastygniętej warstwie serowej mascarpone uł ó ż dekoracyjnie poł ówki truskawek. Zalej delikatnie przestudzon ą galaretką i wstaw do lod ówki do zastygni ęcia. Ubij 200 ml śmietany 30% z zagęstnikiem. Po zastygnięciu galaretki truskawkowej udekoruj tort bitą śmietaną i listkami świeżej mięty.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/05/tort-truskawkowe-tiramisu.html