Wykonanie

Tort
truskawkowe tiramisu to pyszny
owocowy deser ....Tort jest najsmaczniejszy ze ś wie ż ymi
owocami. Ś wie ż e
truskawki maj ą cudowny smak, pi ę kny kolor. Dodatek
galaretki truskawkowej oraz
miodu dodaje s ł odyczy, za to ś
mietankowy serek mascarpone dodaje energii. M ascarpone z nut ą
cytryny rozp ł ywa si ę w ustach, mus
truskawkowy kusi kolorem i aromatem. Tort
truskawkowe tiramisu to poezja smaków i aromatów ....Sk ładniki (na tortownicę o przekroju 24 cm):1 opak. podłużnych
biszkoptów300 g
truskawek do musu + ok. 150 g
truskawek do dekoracji
jogurt naturalny 400 ml,
serek mascarpone 500 g
śmietana 30% 200 ml +
śmietana-fix zagęstnik do ubijania3
galaretki truskawkowe + 1 duża łyżka
żelatyny2 łyżki
cukru trzcinowego, mi ód (ok. 2 łyżki)
sok z cytryny - 1 łyżka, listki świeżej
miętydo wyłożenia tortownicy papier do pieczenia lub folia aluminiowaWarstwa musu
truskawkowego: 2
galaretki truskawkowe rozpu ść w 0,5 l wrzącej
wody, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. 300 g
truskawek umyj, większe przekr ój, wymieszaj w shakerze z 400 ml
jogurtu naturalnego. Pos łodź do smaku
miodem. Dodaj wystudzoną
galaretkę truskawkową i razem wymieszaj. 1/3 musu wymieszaj z pokruszonymi
biszkoptami. Wył ó ż warstwę musu
truskawkowego z
biszkoptami na dno tortownicy. Wstaw na 15 min do lod ówki. Nast ępnie wlej delikatnie pozostałą część musu
truskawkowego i wstaw do lod ówki do zastygni ęcia.Warstwa serowa
mascarpone : Przygotuj roztwór
żelatyny: 1 dużą łyżkę
żelatyny rozpuść w 0,5 l zimnej
wody, odczekaj kilkanaście minut i wymieszaj ponownie, zagotuj, przestudź. Przygotowaną
żelatynę wlej do 500 g
sera mascarpone, dodaj
cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj w shakerze. Dopraw do smaku
sokiem z cytryny. Wlej delikatnie na zastygniętą warstwę musu
truskawkowego i wstaw r ównie ż do lod ówki do zastygni ęcia.Warstwa
galaretki : Rozpu ść 1
galaretkę truskawkową w 0,5 l wrzącej
wody. Pozostaw do wystudzenia. Na zastygniętej warstwie serowej
mascarpone uł ó ż dekoracyjnie poł ówki
truskawek. Zalej delikatnie przestudzon ą
galaretką i wstaw do lod ówki do zastygni ęcia. Ubij 200 ml
śmietany 30% z zagęstnikiem. Po zastygnięciu
galaretki truskawkowej udekoruj tort
bitą śmietaną i listkami świeżej
mięty.