ßßß Cookit - przepis na Risotto z bananami i orzechami

Risotto z bananami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Szybki przepis na deser z r y żem, bananami, o smaku cynamonowym,z miodem i orzechami w ł oskimi . I dealn y pomysł na ś niadanie dla dzieci. L ekki i smaczny deser z niewielk ą ilo ś ci ą cukru ....
Polecam ry ż owocowo-bakaliowy w diecie odchudzaj ą cej, pomo ż e walczy ć z pokus ą na s ł odkie ma ł e co nieco, ale wówczas zrezygnuj z dodatku sosu z miod u . R isotto z bananami i cynamonem to szybki i bardzo prosty przepis. Zawsze si ę udaje i wszystkim smakuje - nie tylko dzieciom ....
o czym ciąg dalszy nastąpi....
Sk ładniki na 2 osoby:
2 du że banany - najlepiej odmiana sweet
100g ry żu jaśminowego
2-3 łyżki miodu ekologicznego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
gar ść orzech ów w łoskich
Przygotowanie:
Przygotuj ry ż : Nastaw garnek z wodą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Gotuj 10-12 min., aż ryż stanie się miękki i kleisty.
Przygotuj sos: miód rozprowad ź niewielką ilością ciepłej, nie gorącej wody. Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki. W rondlu rozpu ść masło, dodaj pokrojonego banana, cukier trzcinowy i cynamon. Duś na wolnym ogniu kilka minut, stale mieszając. Dodaj ugotowany ryż, wymieszaj, przeł ó ż na miseczki. Polej sosem, udekoruj orzechami.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/03/risotto-z-bananami-i-orzechami.html