Wykonanie
Szybki przepis na deser z r y żem,
bananami, o smaku
cynamonowym,z
miodem i
orzechami w ł oskimi . I dealn y pomysł na ś niadanie dla dzieci. L ekki i smaczny deser z niewielk ą ilo ś ci ą
cukru ....Polecam ry ż
owocowo-
bakaliowy w diecie odchudzaj ą cej,
pomo ż e walczy ć z pokus ą na s ł odkie ma ł e co nieco, ale wówczas zrezygnuj z dodatku sosu z
miod u . R isotto z
bananami i
cynamonem to szybki i bardzo prosty przepis. Zawsze si ę udaje i wszystkim smakuje - nie tylko dzieciom ....o czym ciąg dalszy nastąpi....Sk ładniki na 2 osoby:2 du że
banany - najlepiej odmiana sweet100g ry żu jaśminowego2-3 łyżki
miodu ekologicznego1 łyżeczka
cukru trzcinowegoszczypta
cynamonugar ść
orzech ów w łoskichPrzygotowanie:Przygotuj ry ż : Nastaw garnek z
wodą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Gotuj 10-12 min., aż
ryż stanie się miękki i kleisty.Przygotuj sos:
miód rozprowad ź niewielką ilością ciepłej, nie gorącej
wody.
Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki. W rondlu rozpu ść
masło, dodaj pokrojonego
banana,
cukier trzcinowy i
cynamon. Duś na wolnym ogniu kilka minut, stale mieszając. Dodaj ugotowany
ryż, wymieszaj, przeł ó ż na miseczki. Polej sosem, udekoruj
orzechami.