ßßß
 
            
         Wakacje się kończą a ja wzięłam się dopiero teraz za pieczenie ciast ; o. Coś mnie natchnęło i miałam ochotę zrobić coś czego dawno nie robiłam, padło na ciasto czekoladowe, którego nigdy nie robiłam :D Mile się zaskoczyłam, ponieważ nieskromnie mówiąc jest to najpyszniejsze ciasto jakie w życiu jadłam ! A do zrobienia banalne.Składniki:- 200g cukru- 200g mąki- 3 czubate łyżki kakao- 1 łyżeczka proszku do pienienia- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2 jajka- łyżeczka soli- 100 ml oliwy extra virgin ( bądź zwykłego oleju )- 200 ml wrzątku- łyżeczka aromatu waniliowego- kilka kostek czekolady do polewy- troszkę mleka do polewyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao. Mieszamy wszystko razem bardzo dokładnie, następnie robimy dziurkę po środku i wbijamy jajka, wlewamy oliwę i trochę wrzątku ( nie wszystko ) Miksujemy mikserem i powoli dolewamy resztę wrzątku. odstawiamy naszą masę i smarujemy masłem bądź oliwą tortownicę ( średnica chyba około 21 cm, w każdym razie mała tortownica :D ) i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Za nim wyjmiemy ciasto sprawdzamy patyczkiem czy w środku jest dobre. Nie wyjmujemy od razu ciasta z piekarnika ! Na koniec robimy polewę, rozpuszczamy kilka kostek czekolady ( ilość zależy od nas czy chcemy dużo czy mało, bo ja polewałam każdy oddzielny kawałek ) w odrobinie mleka żeby nam się nie przypaliło.
Wakacje się kończą a ja wzięłam się dopiero teraz za pieczenie ciast ; o. Coś mnie natchnęło i miałam ochotę zrobić coś czego dawno nie robiłam, padło na ciasto czekoladowe, którego nigdy nie robiłam :D Mile się zaskoczyłam, ponieważ nieskromnie mówiąc jest to najpyszniejsze ciasto jakie w życiu jadłam ! A do zrobienia banalne.Składniki:- 200g cukru- 200g mąki- 3 czubate łyżki kakao- 1 łyżeczka proszku do pienienia- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2 jajka- łyżeczka soli- 100 ml oliwy extra virgin ( bądź zwykłego oleju )- 200 ml wrzątku- łyżeczka aromatu waniliowego- kilka kostek czekolady do polewy- troszkę mleka do polewyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao. Mieszamy wszystko razem bardzo dokładnie, następnie robimy dziurkę po środku i wbijamy jajka, wlewamy oliwę i trochę wrzątku ( nie wszystko ) Miksujemy mikserem i powoli dolewamy resztę wrzątku. odstawiamy naszą masę i smarujemy masłem bądź oliwą tortownicę ( średnica chyba około 21 cm, w każdym razie mała tortownica :D ) i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Za nim wyjmiemy ciasto sprawdzamy patyczkiem czy w środku jest dobre. Nie wyjmujemy od razu ciasta z piekarnika ! Na koniec robimy polewę, rozpuszczamy kilka kostek czekolady ( ilość zależy od nas czy chcemy dużo czy mało, bo ja polewałam każdy oddzielny kawałek ) w odrobinie mleka żeby nam się nie przypaliło.
 Czekoladowa rozkosz, którą opycham się na noc ;o
Czekoladowa rozkosz, którą opycham się na noc ;o