Wykonanie
Przyszedł czas na
kurki. I choć w lasach sucho, to jakimś cudem (pewnie hodowlano uprawowo importowym) pojawiają się gdzieniegdzie
kurki. Ja postanowiłam wyczarować z nich magiczne tosty. Na
żytnim chlebie posmarowanym odrobiną
masła ułożyłam cieniutko pokrojoną
gruszkę, następnie podsmażone
kurki, a wszystko to podałam z sosem z
sera gorgonzola. Pychota, o tej
porze roku grzechem byłoby jeść inne tosty.

Składniki:2 kromki
chleba żytniego1
gruszka200 g
kureksólpieprzmasło150 g
sera gorgonzola2 łyżki
mlekazielona
pietruszkaPrzepis:- Na patelni rozpuszczamy
masło. Układamy na nim kromki
chleba i rumienimy lekko. Ściągamy z patelni.- Na patelnię dodajemy odrobinę
masła i wrzucamy
kurki. Doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu i lekko przesmażamy. Ściągamy.- Na patelni ląduje
ser gorgonzola pokrojony w mniejsze kawałki wraz z
mlekiem. Czekamy, do momentu w którym
ser się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.-
Gruszkę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cieniutkie plasterki.- Na
chlebie układamy cieniutko pokrojoną
gruszkę, następnie
kurki, a całość podlewamy sosem z
sera gorgonzola.- Zapiekamy tosty pod grille, aż sos lekko się zrumieni.- Posypujemy posiekaną zieloną
pietruszką.- Jeżeli wolicie tosty robione w tosterze czy opiekaczu, możecie nie podsmażać
pieczywa tylko od razu ułożyć na nim
gruszkę, podsmażone lekko
kurki i
ser gorgonzolę pokrojony w kawałeczki. Przełożyć drugą kromką i już.Smacznego :)