Wykonanie
Babka powstała jako odpowiedź na swego rodzaju wyzwanie. Przepis, który miałam przygotować miał pod żadnym pozorem nie zawierać glutenu i
drożdży. Moje dzieci z kolei nie bardzo mogą jeść
cukier i kazeinę dlatego ciasto również nie mogło zawierać tych składników. Z takimi obwarowaniami, wydawać by się mogło, nie powstanie nic pysznego, nic zjadliwego, a już na pewno nic kuszącego. A tu taka niespodzianka. Babka, której podstawę stanowi
marchewka, jest nie tylko leciutka, pysznie migdałowa w smaku z nutą
pomarańczową, ale co najważniejsze jest niesłychanie wilgotna. Bo największy grzech wobec bab(wszelkiej
maści) to pozwolić jej być suchym wiórem. Babka wyszła pyszna i choć jest bardzo zdrowa to z całą pewnością jest również bardzo bardzo smaczna. Serdecznie polecam na święta i nie tylko.

Składniki:2 duże
marchewki1/2
avocado250 g
migdałów mielonych3 łyżki
sody oczyszczonej1
pomarańcza4 łyżki
sezamu2 łyżki
siemienia lnianego2
jajka
Przepis:-
Marchew ścieramy na drobnej tarce. Dosypujemy do niej mielone
migdały,
sodę, otartą skórkę z
pomarańczy,
sezam i
siemię lniane.-
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z
avocado i dodajemy do suchych składników. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo
białka i mieszamy powoli, aby
białka nie opadły.- Blaszkę do babki smarujemy
olejem i posypujemy mielonymi
migdałami. Wlewamy do niej ciasto, a następnie równo je rozkładamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy babkę z formy i studzimy.Smacznego :)

