Wykonanie
Muszę się przyznać, że od zawsze byłam łasuchem, któremu ciężko było sobie odmówić ulubionych przysmaków.Teraz coraz łatwiej mi to jednak przychodzi a szczególnie po uważnym przestudiowaniu etykiet ciast i
ciasteczek, napakowanych rafinowanymi
cukrami i trans tłuszczami.Po takiej lekturze smak na słodkie pokusy szybko mi przechodzi. I ostatecznie wychodzę ze sklepu z koszykiem pełnym
bakalii,
orzechów, mąk i
otrębów najróżniejszego rodzaju. Po czym, w zaciszu swojej kuchni stwarzam pyszne, zdrowe przekąski, w których wiem co jest.Zapraszam Wszystkich na pyszne, bardzo
sezamowe ciasteczka.

Składniki na 9 dużych
ciastek:6 czubatych łyżek
sezamu60g zmielonych
migdałów1/2 szklanki
wody3 łyżki zmielonego
siemienia lnianego6 łyżek dowolnych
otrębów (ja dałam owsianych i gryczanych)1
jajko roztrzepane2 łyżki
mioduWszystkie składniki łączymy ze sobą, aby stworzyły dość zwartą masę. Jeżeli ciasto wydaje się za wolne można dodać dodatkową łyżkę
otrębów lub
migdałów.Następnie formułujemy kulki, które kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 0 C przez 15 do 18 minut (nie trzymajcie zbyt długo bo brzegi mogą się zbyt zarumienić).Po upieczeniu zdejmujemy z formy i studzimy na kratce.
Ciasteczka można przechowywać przez kilka dni, najlepiej w szczelnym pudełeczku aby jak najdłużej zachowały świeżość.Smacznego...
