Wykonanie
Zdarzyło wam się
mieć nieodpartą ochotę na grzeszek kulinarny, na mały fast food. Wiecie, że niezdrowe, że ociekające tłuszczem, że prowadzi do cukrzycy, miażdżycy i chorób
serca, że uzależnia, ale jednak was kusi. Mam na to sposób. Domowy fast food jest inny. Po pierwsze wiesz, co jesz. Po drugie kontrolujesz ilość tłuszczu, rodzaj wykorzystanych składników i możesz dostosować smak do własnych potrzeb. Wolisz ostrzej proszę bardzo, masz ochotę na coś orientalnego - nie ma problemu. Stripsy w wersji, którą wam przedstawię nie tylko są chrupiące, delikatne, ale przede wszystkim mega zdrowe i można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, bo brak w nich niezdrowych kalorii.3 szkl
mąki pszennej typ 20002
żółtka1 szkl
wody gazowanej
sólsłodka paprykamielone
ziele angielskiesólpieprz500 g piersi z
indyka2 łyżki
oliwy-
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w długie i cienkie paski. Solimy i ostawiamy w chłodne miejsce.- 2 szklanki
mąki mieszamy z
białkami,
przyprawami i
wodą.- 1 szklankę
mąki wsypujemy do oddzielnej
mąki.- Blaszkę smarujemy 1 łyżką
oliwy.- Kawałki
indyka zanurzamy w cieście, a następnie w suchej
mące. Miską z sucha
mąką podrzucamy do momentu, w którym
mąka pokryje całe kawałki
mięsa.-
Mięso pokryte panierką układamy na blasze, a następnie skrapiamy pozostałą
oliwą.- Pieczemy w temp. 180 C przy funkcji termoobieg przez 15 minut. Jeżeli lubimy
siemię lniane przed włożeniem do piekarnika możemy stripsy posypać ziarnami.- Idealnie smakują z
sosem jogurtowym i
papryczką chilli.Smacznego:)
