Wykonanie
Tłusty czwarte to bezapelacyjnie święto pączków smażonych na głębokim tłuszczu, ale dla tych, którzy chcą spróbować czegoś słodkiego i do tego liczą kalorie, polecam oponki pieczone w piekarniku. Są delikatne, pyszne, bardzo ładnie wyrastają i można w nich przemycić
siemię lniane,
pestki słonecznika czy dyni oraz
mąkę razową. Z polewą z
gorzkiej czekolady będą naprawdę wyśmienite. Czyli tłusty czwartek wcale nie taki tłusty.250 g
mąki pszennej typ 550250 g
mąki pszennej typ 18501 kostka
drożdży2 szkl
mleka5
jajek1/2 szkl
cukru brązowego1/4 szkl
cukru białegogarść nasion100 g
masła100 g
gorzkiej czekolady-
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl
mleka z łyżką
mąki i
cukru.-
Masło roztapiamy i delikatnie studzimy-
Jajka wybijamy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do
masła i mieszamy do momentu połączenia.-
Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy zaczyn,
masło z
jajkami, resztę
mleka, dosypujemy
cukier biały i brązowy oraz ziarna. Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto, które odchodzi od rąk i miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm i wycinamy oponki. Układamy na pergaminie i ponownie pozwalamy im wyrosnąć.- Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.- W tym czasie rozpuszczamy
gorzką czekoladę z odrobiną
mleka. Każdą oponkę smarujemy
czekoladą. Posypujemy ziarnami lub białą, pokruszoną
czekoladą.Smacznego :)