Wykonanie
Przepis na
młode gołąbki w wersji tradycyjnej - bez udziwnień, ulepszeń, bo lepsze jest wrogiem dobrego. Cudowne w nich jest to, że nie wymagają wiele czasu, a w smaku są nieporównywalnie dobre.2 główki
młodej kapusty500 g
ryżu500 g
boczku wieprzowego (
mięsnego)
sólpieprzpuszka
pomidorów- Z
kapusty odcinamy zewnętrzne liście i wykrawamy głąb. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną
wodą, solimy i podgrzewamy. Sukcesywnie w miarę podgrzewania oddzielamy kolejne liście. Jeżeli ustawimy
kapustę głąbem go góry, to nie powinny nam wystąpić żadne trudności w oddzielaniu kolejnych liści.- W drugim garnku gotujemy osoloną
wodę i wkładamy do niej
ryż. Nie musimy go gotować do
absolutnej miękkości, gdyż później będziemy jeszcze dusić całe gołąbki.-
Boczek mielimy na średniej wielkości oczkach.- Mieszamy ugotowany
ryż i zmielony
boczek. Doprawiamy do smaku
solą i sporą ilością
pieprzu.- Na każdy liść
kapusty nakładamy farsz. Zawijamy liście od siebie, zakładając brzegi do środka.- Zawinięte gołąbki układamy ciasno w garnku, uprzednio wyłożonym na dnie
kapustą.- Kiedy ułożymy w garnku wszystkie gołąbki, zalewamy je do połowy wysokości
wodą z gotowania
kapusty. Wlewamy
pomidory i doprawiamy jeszcze odrobiną
soli i
pieprzu. Gotujemy pod przykryciem przez około 30-40 minut.Smacznego:)