Wykonanie
            Przepis na 
młode gołąbki w wersji tradycyjnej - bez udziwnień, ulepszeń, bo lepsze jest wrogiem dobrego. Cudowne w nich jest to, że nie wymagają wiele czasu, a w smaku są nieporównywalnie dobre.2 główki 
młodej kapusty500 g 
ryżu500 g 
boczku wieprzowego (
mięsnego)
sólpieprzpuszka 
pomidorów- Z 
kapusty odcinamy zewnętrzne liście i wykrawamy głąb. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną 
wodą, solimy i podgrzewamy. Sukcesywnie w miarę podgrzewania oddzielamy kolejne liście. Jeżeli ustawimy 
kapustę głąbem go góry, to nie powinny nam wystąpić żadne trudności w oddzielaniu kolejnych liści.- W drugim garnku gotujemy osoloną 
wodę i wkładamy do niej 
ryż. Nie musimy go gotować do 
absolutnej miękkości, gdyż później będziemy jeszcze dusić całe gołąbki.- 
Boczek mielimy na średniej wielkości oczkach.- Mieszamy ugotowany 
ryż i zmielony 
boczek. Doprawiamy do smaku 
solą i sporą ilością 
pieprzu.- Na każdy liść 
kapusty nakładamy farsz. Zawijamy liście od siebie, zakładając brzegi do środka.- Zawinięte gołąbki układamy ciasno w garnku, uprzednio wyłożonym na dnie 
kapustą.- Kiedy ułożymy w garnku wszystkie gołąbki, zalewamy je do połowy wysokości 
wodą z gotowania 
kapusty. Wlewamy 
pomidory i doprawiamy jeszcze odrobiną 
soli i 
pieprzu. Gotujemy pod przykryciem przez około 30-40 minut.Smacznego:)
