ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe zawijance z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką

Drożdżowe zawijance z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Pin It
Na krzaczku dojrzały czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić ? Na dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho. Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie.
Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
50 ml mleka
20 g świeżych drożdży
50 g rozpuszczonego masła
50 g cukru
350 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
rozpuszczone masło do posmarowania ciasta
Nadzienie:
2 łyżki rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki dżemu rabarbarowego
kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z cynamonem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 18 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Na każdej bułeczce układamy porzeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 30 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/08/drozdzowe-zawijance-z-dzemem.html