Wykonanie
Pin It

Na krzaczku dojrzały
czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić ? Na
dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho.
Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną
dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie.
Drożdżowe zawijańce z
dżemem rabarbarowym i
czerwoną porzeczkąProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cmCzas przygotowania: 180 minutSkładniki:50 ml
mleka20 g świeżych
drożdży50 g rozpuszczonego
masła50 g
cukru350 g
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka domowej esencji waniliowejrozpuszczone
masło do posmarowania ciastaNadzienie:2 łyżki rozpuszczonego
masła1/2 łyżeczki
cynamonu2-3 łyżki
dżemu rabarbarowegokilkanaście gałązek czerwonych
porzeczek

Wykonanie:W ciepłym
mleku rozpuszczamy pokruszone
drożdże i łyżeczkę
cukru, dodajemy łyżkę
mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Po tym czasie do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go roztopionym
masłem,
potem dżemem, posypujemy z
cynamonem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Rulon kroimy na 18 równych części.Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Na każdej bułeczce układamy
porzeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym
masłem i pieczemy około 30 minut.Podajemy posypane
cukrem pudrem.