ßßß Cookit - przepis na Lemoniada bazyliowa

Lemoniada bazyliowa

nazwa

Wykonanie

Pin It
W tym roku robię dużo różnych lemoniad. Są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od napojów sprzedawanych w sklepach. Na blogu pojawiła się już lemoniada miętowa, lemoniada, lemoniada miętowa (II wersja) i lemoniada z rabarbaru . Dziś pojawia się lemoniada bazyliowa, a w planach mam jeszcze lemoniadę truskawkową i z czarnego bzu.
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje na 1 litr napoju
Składniki:
2 cytryny
4 gałązki bazylii
2 łyżki cukru
1 litr wody mineralnej
Wykonanie:
Cytryny bardzo dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę (najlepiej zrobić to nad blenderem), potem obieramy je ze skórki, starając się usunąć wszystkie białe części. Kroimy na cząstki i wkładamy do blendera. Z łodyżek bazylii odrywamy listki i też wkładamy do blendera. Wlewamy do niego 1/2 szklanki, dodajemy cukier i bardzo dokładnie blendujemy. Następnie dolewamy pozostałą wodę, miksujemy i wkładamy do lodówki, żeby lemoniada się chłodziła.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/06/lemoniada-bazyliowa.html