Wykonanie
Pin It

W tym roku robię dużo różnych lemoniad. Są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od
napojów sprzedawanych w sklepach. Na blogu pojawiła się już lemoniada miętowa, lemoniada, lemoniada miętowa (II wersja) i lemoniada z
rabarbaru . Dziś pojawia się lemoniada bazyliowa, a w planach mam jeszcze lemoniadę
truskawkową i z czarnego bzu.


Czas przygotowania: 15 minutProporcje na 1 litr
napojuSkładniki:2
cytryny4 gałązki
bazylii2 łyżki
cukru1 litr
wody mineralnej

Wykonanie:
Cytryny bardzo dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Z jednej z
cytryn ścieramy skórkę (najlepiej zrobić to nad blenderem),
potem obieramy je ze skórki, starając się usunąć wszystkie białe części. Kroimy na cząstki i wkładamy do blendera. Z łodyżek
bazylii odrywamy listki i też wkładamy do blendera. Wlewamy do niego 1/2 szklanki, dodajemy
cukier i bardzo dokładnie blendujemy. Następnie dolewamy pozostałą
wodę, miksujemy i wkładamy do lodówki, żeby lemoniada się chłodziła.