Wykonanie
Lemoniada doskonale gasi pragnienie nie tylko podczas upałów. Domowy
napój, oprócz niesamowicie intensywnego smaku, ma także tę zaletę, że nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów - wszystkiej jego składniki są naturalne.
na ok. 1 litr
napoju3-4
cytryny1/2 szklanki
cukru (lub mniej/więcej - do smaku)3,5 szklanki
wodyCytryny bardzo dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok. Powinniśmy uzyskać ok. 2/3 szklanki soku.Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki
wody i wsypujemy
cukier. Zagotowujemy, mieszając, by
cukier się rozpuścił i powstał
syrop. Dodajemy
skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, po czym ponownie doprowadzamy płyn do zagotowania się.Odstawiamy do wystudzenia.Do dzbanka lub butelki, w której przechowywać będziemy w lodówce lemoniadę, wlewamy wystudzony
syrop cytrynowy i uzupełniamy 3 szklankami
wody (jeśli uznamy, że jest za intensywna w smaku, zawsze można dać więcej
wody). Odstawiamy lemoniadę do lodówki na noc (lub przynajmniej na kilka godzin).Na drugi dzień możemy przecedzić lemoniadę, jeśli nie chcemy w niej
mieć kawałków skorki - mi one nie przeszkadzają. Lemoniada jest gotowa do picia.