ßßß
 
            
         Lato to zdecydowanie czas lemoniady ! Kiedyś, obok kompotu królowała na naszych letnich stołach, później została wyparta przez soki i napoje gazowane, które zaczęły pojawiać się w sklepach. Dziś, dzięki Bogu wraca znowu do łask, bo to pyszny i zdrowy napój, bez sztucznych dodatków.Na blogu znajdziecie również proste przepisy na najprostszą lemoniadę, lemoniadę z rabarbaru i lemoniadę miętową.
Lato to zdecydowanie czas lemoniady ! Kiedyś, obok kompotu królowała na naszych letnich stołach, później została wyparta przez soki i napoje gazowane, które zaczęły pojawiać się w sklepach. Dziś, dzięki Bogu wraca znowu do łask, bo to pyszny i zdrowy napój, bez sztucznych dodatków.Na blogu znajdziecie również proste przepisy na najprostszą lemoniadę, lemoniadę z rabarbaru i lemoniadę miętową.
 Czas przygotowania: 30 minutProporcje na ok. 1000 ml napojuSkładniki:1 pęczek mięty3 łyżki cukrusok z 1 cytryny1 litr wody
Czas przygotowania: 30 minutProporcje na ok. 1000 ml napojuSkładniki:1 pęczek mięty3 łyżki cukrusok z 1 cytryny1 litr wody Wykonanie:Miętę płuczemy, z pęczka odkładamy 3 gałązki, które wykorzystamy później. Wodę zagotowujemy, przelewamy do dzbanka, wkładamy miętę, dzbanek przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia. Gdy woda przestygnie dodajemy cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił.Do blendera wrzucamy odłożone gałązki mięty, wlewamy 1/2 szklanki miętowego naparu i dokładnie blendujemy. Przelewamy z powrotem do dzbanka, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wkładamy do lodówki, do całkowitego schłodzenia.
Wykonanie:Miętę płuczemy, z pęczka odkładamy 3 gałązki, które wykorzystamy później. Wodę zagotowujemy, przelewamy do dzbanka, wkładamy miętę, dzbanek przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia. Gdy woda przestygnie dodajemy cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił.Do blendera wrzucamy odłożone gałązki mięty, wlewamy 1/2 szklanki miętowego naparu i dokładnie blendujemy. Przelewamy z powrotem do dzbanka, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wkładamy do lodówki, do całkowitego schłodzenia.