ßßß
 
            
         Dziś na blogu kolejna odsłona lemoniady, tym razem będzie to lemoniada miętowa. Zamiast kupować w sklepie napoje ze sztucznymi dodatkami, konserwantami, etc. zróbmy sobie do picia coś zdrowego i pysznego sami. Nakład pracy nie jest wielki,a możliwość komponowania smaków nieograniczona. Dziś mięta w roli głównej.
Dziś na blogu kolejna odsłona lemoniady, tym razem będzie to lemoniada miętowa. Zamiast kupować w sklepie napoje ze sztucznymi dodatkami, konserwantami, etc. zróbmy sobie do picia coś zdrowego i pysznego sami. Nakład pracy nie jest wielki,a możliwość komponowania smaków nieograniczona. Dziś mięta w roli głównej.
 Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzeniaProporcje na ok. 1 litr napojuSkładniki:1 pęczek świeżej mięty1 litr wody1 cytryna3 łyżki cukru lub miodu
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzeniaProporcje na ok. 1 litr napojuSkładniki:1 pęczek świeżej mięty1 litr wody1 cytryna3 łyżki cukru lub miodu Wykonanie:Wodę gotujemy, przelewamy do szklanego dzbanka (hartowanego, żeby nie pękł), wkładamy gałązki mięty, przykrywamy i odstawiamy, najlepiej do momentu kiedy woda wystygnie. Jeśli nie możemy tyle czekać po 20 minutach miętę wyjmujemy, dodajemy cukier lub miód i mieszamy.Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, wyciskamy z niej sok i dodajemy do miętowej herbatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła, lub podajemy od razu z kostkami lodu.
Wykonanie:Wodę gotujemy, przelewamy do szklanego dzbanka (hartowanego, żeby nie pękł), wkładamy gałązki mięty, przykrywamy i odstawiamy, najlepiej do momentu kiedy woda wystygnie. Jeśli nie możemy tyle czekać po 20 minutach miętę wyjmujemy, dodajemy cukier lub miód i mieszamy.Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, wyciskamy z niej sok i dodajemy do miętowej herbatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła, lub podajemy od razu z kostkami lodu.
