ßßß
Dzisiejsza sałatka powstała z resztek, które zostały niewykorzystane po przygotowaniu sushi, czyli jak to się mówi sałatka jest to sałatka na winie . Oczywiście do jej przygotowania możemy wykorzystać też inny makaron, na przykład sojowy. Robi się ją szybko, jest lekka, ponieważ odchudziłam trochę sos, używając jogurtu naturalnego.
Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1,5 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego1/2 ogórka wężowego7 paluszków krabowych surimi2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosok z cytrynysól morskapieprz
Wykonanie:Makaron kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Ogórka dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy w słupki i dodajemy do makaronu. paluszki kroimy na pół, lekko je rozdrabniamy na mniejsze włókna. Wraz z ogórkami dorzucamy do miski z makaronem. Do sałatki dodajemy majonez, jogurt, sok cytrynowy i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.