Wykonanie
Pin It

O
kaszy jaglanej pisałam wczoraj tutaj, a dziś na blogu przepis z wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek.
Budyń możemy jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi.W słodkościach znajdziecie również przepis na rewelacyjnyjagielnik, czyli sernik z musem
śliwkowym.


Czas przygotowania: 25 minutSkładniki:1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1,5 szklanki
mleka 2%1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 łyżeczki
masłaMus
żurawinowy:1 szklanka mrożonej
żurawiny5 łyżek
cukru

Wykonanie:
Żurawinę wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę
wody i
cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż
żurawina będzie miękka. Trwa to 10 minut.
Owoce blendujemy.Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy ugotowaną
kaszę, esencję
waniliową i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby
kasza się nie przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy
masło i miksujemy na gładką masę.Do miseczek przekładamy
budyń i polewamy musem.
