ßßß Cookit - przepis na Budyń jaglany z żurawinowym musem

Budyń jaglany z żurawinowym musem

nazwa

Wykonanie

Pin It
O kaszy jaglanej pisałam wczoraj tutaj, a dziś na blogu przepis z wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek. Budyń możemy jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi.
W słodkościach znajdziecie również przepis na rewelacyjny
jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka 2%
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
1 łyżeczki masła
Mus żurawinowy:
1 szklanka mrożonej żurawiny
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Żurawinę wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę wody i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż żurawina będzie miękka. Trwa to 10 minut. Owoce blendujemy.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ugotowaną kaszę, esencję waniliową i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby kasza się nie przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Do miseczek przekładamy budyń i polewamy musem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/03/budyn-jaglany-z-zurawinowym-musem.html