Wykonanie
No i, nareszcie, kolejny sernik doczekał się swej premiery, a już trochę czasu minęło od kiedy go zrobiłam, ale smak i tak jest niezapomniany. Polecam Wam sernik w kolejnej odsłonie, tym razem ze
śliwka kalifornijską i
bakaliami, czyli mocno nadziany :)
Składniki:1 kg
twarogu8 jaj2 opakowania budyniu250 gram
masła1,5 szklanki
cukru150 g
śliwki kalifornijskiej1 opakowanie mieszanki bakaliowejWykonanie:
Śliwki zalewam gorącą
wodą i odstawiam by spęczniały. Wersji dla dorosłych możecie zalać je
alkoholem.
Żółtka ucieram z
cukrem na puch, dodaję po trochu miękkie
masło i
twaróg przepuszczony przez maszynkę. na końcu ubijam
białka i łączę delikatnie z masą
serową, za pomocą
łopatki. Wsypuję osączone
rodzynki i
bakalie obtoczone w
mące, wymieszam szybciutko i przekładam do blaszki o wym 24x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 60 min. Wierzch nakrywam folią aluminiową i usuwam ją na 10 min przed końcem pieczenia.