Wykonanie
Pin It
Dziś kolejna propozycja na prostą i smaczną surówkę, która pojawiała się w moim rodzinnym domu. Parę dni temu podzieliłam się z
Wami moim przepisem na najprostszą surówkę z
marchewki, dziś dla odmiany na tapecie będzie
seler.Jedyna modyfikacja jaką wprowadziłam w stosunku do tradycyjnego przepisu, to dodatek
rodzynek. Wiem, że nie każdy je lubi, więc możecie ją serwować również bez nich, będzie równie smaczna.
Czas przygotowania: 3 0 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:1
seler, ok. 500-600 g2 garści
rodzynek2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnegosok z cytrynysólpieprzWykonanie:
Seler obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i przekładamy do miski. Dodajemy
rodzynki,
majonez,
jogurt i
sok cytrynowy. Surówkę przyprawiamy
solą i
pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Gdyby się okazało, że surówka będzie za sucha, dodajemy więcej
jogurtu.Surówkę odstawiamy na 15-20 minut, ponownie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.