ßßß
Dziś kolejna propozycja na prostą i smaczną surówkę, która pojawiała się w moim rodzinnym domu. Parę dni temu podzieliłam się z Wami moim przepisem na najprostszą surówkę z marchewki, dziś dla odmiany na tapecie będzie seler.Jedyna modyfikacja jaką wprowadziłam w stosunku do tradycyjnego przepisu, to dodatek rodzynek. Wiem, że nie każdy je lubi, więc możecie ją serwować również bez nich, będzie równie smaczna.
Czas przygotowania: 3 0 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:1 seler, ok. 500-600 g2 garści rodzynek2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosok z cytrynysólpieprz
Wykonanie:Seler obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, majonez, jogurt i sok cytrynowy. Surówkę przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Gdyby się okazało, że surówka będzie za sucha, dodajemy więcej jogurtu.Surówkę odstawiamy na 15-20 minut, ponownie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.