ßßß
Zbożowe musli, czy też jak wolimy granola, to idealna baza zdrowego i energetycznego śniadania. Do jej przygotowania użyłam płatków żytnich, pszennych, jęczmiennych, owsianych i jaglanych. Tym razem zrobiłam granolę bez dodatku suszonych owoców, taka wersja będzie mniej kaloryczna. Ale na blogu znajdziecie też przepisy z ich dodatkiem: musli kokosowo-rabarbarowe, domowe musli i pomarańczowe musli z żurawiną . Do musli dodajemy naturalny jogurt i świeże owoce. Granolę przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym słoju.
Proporcje na ok. 1000 g musliCzas przygotowania: 80 minutSkładniki:150 g płatków jęczmiennych150 g płatków owsianych150 g płatków żytnich150 g płatków pszennych100 g płatków jaglanych50 g otrębów pszennych lub żytnich2 duże jabłka3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1 łyżeczka soli morskiej50 g siemienia lnianego50 g ziaren słonecznika40 g cukru brązowego1 łyżka domowej esencji waniliowej3 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka kardamonu


Wykonanie:Jabłko dokładnie myjemy, usuwamy z niego gniazda nasienne i blendujemy razem ze skórką.Do dużej miski wsypujemy płatki, dodajemy otręby, nasiona, przyprawy i mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nie granolę i suszymy w piekarniku przez około 60 minut. Raz na 15 minut granolę mieszamy, żeby równomiernie się suszyła.