ßßß Cookit - przepis na Churros con chocolate

Churros con chocolate

nazwa

Wykonanie

Pin It
Chrupiące churros maczamy w czekoladzie, Po prostu niebo w gębie ! Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii jadane w sumie przez cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na ciasto:
250 ml wody
225 g mąki pszennej 500
szczypta soli
1 łyżka rozpuszczonego masła
olej do smażenia
Składniki na sos czekoladowy
100 g czekolady
7 łyżek mleka
1 czubata łyżeczka masła
szczypta kardamonu
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu.
Aby przygotować sos czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję i kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia.
Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/02/churros-con-chocolate.html