Wykonanie
Pin It
Chrupiące churros maczamy w
czekoladzie, Po prostu niebo w gębie ! Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na
oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii jadane w
sumie przez cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach.
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki na ciasto:250 ml
wody225 g
mąki pszennej 500szczypta
soli1 łyżka rozpuszczonego
masłaolej do smażeniaSkładniki na sos
czekoladowy100 g
czekolady7 łyżek
mleka1 czubata łyżeczka
masłaszczypta
kardamonu1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej
mąkę i szczyptę
soli, dodajemy
masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia.W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy
olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy
olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu.Aby przygotować sos
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej na małym ogniu (do większego garnka z
wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w kawałki
czekoladę). Dodajemy
mleko,
masło, esencję i
kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia.Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.