Wykonanie
Pin It
Parę dni temu na blogu pojawił się przepis na churros, hiszpańskie smażone
ciastka.
Ciastka te można również podawać maczane w sosie
czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis.Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny.
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:100 g
czekolady7 łyżek
mleka1 czubata łyżeczka
masłaszczypta
kardamonu1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej na małym ogniu (do większego garnka z
wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w kawałki
czekoladę). Dodajemy
mleko,
masło, esencję i
kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia.Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.