ßßß
Parę dni temu na blogu pojawił się przepis na churros, hiszpańskie smażone ciastka. Ciastka te można również podawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis.Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny.
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:100 g czekolady7 łyżek mleka1 czubata łyżeczka masłaszczypta kardamonu1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

Wykonanie:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję i kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia.Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.