Wykonanie
Pin It

Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na
stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną zupę- krem z
czosnku z dodatkiem
ziołowych grzanek.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .

Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:130 g
czosnku1 łyżka
masła60 g
pietruszki120 g
selera700 ml
bulionu warzywnego1 prostokątny
serek topionySól morskaŚwieżo zmielony
pieprz4 kromki
chleba tostowegoSos:½ szklanki listków
natki pietruszki½ szklanki listków świeżej
bazylii¼ szklanki Kujawskiego z
bazylią2 ząbki
czosnku½ łyżeczki
soli morskiej

Wykonanie:
Czosnek kroimy w plasterki.
Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim
czosnek, aż uzyska złotawy kolor.
Pietruszkę i
selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy
bulion, dodajemy
serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony
czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Zupę blendujemy, przyprawiamy
solą i
pieprzem.Składniki sosu
ziołowego blendujemy.
Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy
chleb tostowy, dodajemy
ziołowy sos i podsmażamy na średnim ogniu.
Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą zupę, posypujemy grzankami i od razu podajemy żeby grzanki nie rozmiękły.PoradaPrzypalony
czosnek nabiera gorzkawego posmaku, dlatego przy jego podsmażaniu trzeba zwrócić uwagę na to czy temperatura na patelni nie jest zbyt wysoka.