Wykonanie
Pin It

Oto kolejna, tym razem październikowa odsłona wspólnego pieczenia, organizowana przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Amber zaproponowała nam upieczenie
chleba kaszubskiego z przepisu zaczerpniętego od Marcina z bloga
Grahamka, weka i
kajzerka . Nie sposób oprzeć się takiej propozycji, tym bardziej, że zbiegła się ona ze Światowym Dniem
Chleba, który trzeba przecież uczcić smakowitym bochenkiem.Tak więc mój przepis dołączam również do akcji prowadzonej na blogu Zorry .Niech nam się upiecze :-).


Proporcje na
chleb o wadze 800 gCzas przygotowania: 10-11 godzinSkładnikiPodmłoda:250 g
maki żytniej chlebowej250 g letniej
wody12 świeżych
drożdżyCiasto właściwe:cała podmłoda250 g
mąki pszennej typu 55050 g letniej
wody8 g
soli30 g
mleka w proszku15 g roztopionego
smalcumąka ziemniaczana do podsypania koszyka



Wykonanie:Do miski wkładamy pokruszone
drożdże, wlewamy letnią
wodę i mieszamy, aż
drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą
mąkę i wszystko razem wyrabiamy do połączenia się składników. Podmłodę przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 6-8 godzin w temperaturze 27-28 stopni Celsjusza.W 50 ml
wody rozpuszczamy
sól. Po upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
mleko w proszku, podmłodę i
wodę z
solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy
smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty.
Smalec powinien się całkowicie wchłonąć. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.Z ciasta formujemy okrągły bochenek, koszyk do wyrastania
chleba dokładnie oprószamy
mąką ziemniaczaną i umieszczamy w nim
chleb. Przykrywamy ściereczką
chleb i odstawiamy go na 1,5 godziny do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dnie piernika ustawiamy żaroodporne naczynie wypełnione
wodą, aby piekarnik był naparowany w momencie kiedy będziemy do niego wkładać
chleb. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia umieszczamy go również w piekarniku.Gdy
chleb nam wyrośnie delikatnie przekładamy go na drewnianą
łopatkę i kładziemy na kamieniu. Jeśli nie mamy kamienia
chleb układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaPrzez pierwsze 5 minut
chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, a z piekarnika wyjmujemy naczynie z
wodą.
Chleb pieczemy jeszcze przez 30 minut. Studzimy na kratce.


Akacjowy blogBajkoradaCo mi w duszy graEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiHealthy cravingKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiLeśny zakątekNieład malutkiOgrody BabilonuProste potrawySmak mojego domuSmakowe
kubkiStare garySto kolorow kuchniUgotujmy toW poszukiwaniu slow lifeW sezonieZacisze kuchenneZapach
chleba