ßßß Cookit - przepis na Kaszubski chleb na podmłodzie

Kaszubski chleb na podmłodzie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Oto kolejna, tym razem październikowa odsłona wspólnego pieczenia, organizowana przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Amber zaproponowała nam upieczenie chleba kaszubskiego z przepisu zaczerpniętego od Marcina z bloga Grahamka, weka i kajzerka . Nie sposób oprzeć się takiej propozycji, tym bardziej, że zbiegła się ona ze Światowym Dniem Chleba, który trzeba przecież uczcić smakowitym bochenkiem.
Tak więc mój przepis dołączam również do akcji prowadzonej na blogu Zorry .
Niech nam się upiecze :-).
Proporcje na chleb o wadze 800 g
Czas przygotowania: 10-11 godzin
Składniki
Podmłoda:
250 g maki żytniej chlebowej
250 g letniej wody
12 świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
cała podmłoda
250 g mąki pszennej typu 550
50 g letniej wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g roztopionego smalcu
mąka ziemniaczana do podsypania koszyka
Wykonanie:
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem wyrabiamy do połączenia się składników. Podmłodę przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 6-8 godzin w temperaturze 27-28 stopni Celsjusza.
W 50 ml wody rozpuszczamy sól. Po upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
Z ciasta formujemy okrągły bochenek, koszyk do wyrastania chleba dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną i umieszczamy w nim chleb. Przykrywamy ściereczką chleb i odstawiamy go na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dnie piernika ustawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą, aby piekarnik był naparowany w momencie kiedy będziemy do niego wkładać chleb. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia umieszczamy go również w piekarniku.
Gdy chleb nam wyrośnie delikatnie przekładamy go na drewnianą łopatkę i kładziemy na kamieniu. Jeśli nie mamy kamienia chleb układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Przez pierwsze 5 minut chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, a z piekarnika wyjmujemy naczynie z wodą. Chleb pieczemy jeszcze przez 30 minut. Studzimy na kratce.
Akacjowy blog
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Healthy craving
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorow kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
W sezonie
Zacisze kuchenne
Zapach chleba
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/10/kaszubski-chleb-na-podmodzie.html