Wykonanie

Podmłoda :250 g
mąki żytniej chlebowej250 g letniej
wody12 g świeżych
drożdżyRozprowadź w wodzie
drożdże, następnie dodaj przesianą
mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.Składniki (na
chleb a 800 g):cała podmłoda250 g
mąki pszennej typu 55050 g letniej
wody8 g
soli30 g
mleka w proszku15 g roztopionego
smalcumąka ziemniaczana do podsypywania koszyka

Przygotowanie
chleba:Do dużej miski przesiej
mąkę pszenną. Dodaj
mleko w proszku, całą podmłodę i
wodę z rozpuszczoną w niej
solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony
smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się
smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym
mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z
wodą. Po wstawieniu
chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z
wodą i dopiekaj około 30 minut.Upieczony
chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.Po ciekawą historię kaszubskiego
chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina .Odpowiedziałam na zaproszenie Amber do Piekarni Październikowej. Dziękuję !

Moje uwagi:Nie miałam do rozczynienia podmłody
mąki żytniej, dałam
pszenną chlebową.Zamiast
mleka w proszku dodałam świeżego
mleka krowiego (około 60 ml), a wtedy nie dodawałam do ciasta
wody.Mój
chleb był bardzo smaczny, a przy tym delikatny w smaku :)
Chleb piekłam w foremce, ponieważ ciasto było dość luźne i obawiałam się, że może upiec się duży naleśnik, a byłoby szkoda...

Z tego mojego ciasta smaczne byłyby bułeczki :)
Chleb piekli również :Akacjowy blogBajkoradaCo mi w duszy graEksplozja smakuFabryka Kulinarnych InspiracjiHealthy CravingKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekNieład mAlutkiProste potrawyNasze życie od kuchniSmakowe
kubkiStare garySto kolorów kuchniUgotujmyTo.plW poszukiwaniu slow lifeW sezonieZacisze kuchenneZapach
chleba