Wykonanie
Oprócz tego, że dzisiaj jest Dzień Papieski, obchodzimy również Światowy Dzień
Chleba .
Chleb jest najważniejszy w każdym domu. Może nie być
mleka,
jajek czy
masła ale o to, żeby był
chleb dbają wszyscy. Ja odkąd upiekłam pierwszy bochenek dbam o to, żeby był w domu
chleb własnej roboty. Piekę już od dłuższego czasu ale wciąż zdarza mi się słyszeć pytanie:po co? Przecież sklepowe półki uginają się od
pieczywa. Ostatnio usłyszałam nawet, że "ten
chleb z supermarketu jest długo świeży... bo pakowany w folię"!! Akurat na ten temat mam własne zdanie ale wiem też, że osoby które mnie o to pytają nie jadły nigdy domowego
pieczywa.Dzisiejszy bochenek upiekłam w ramach Październikowej Piekarni.

Składniki na podmłoedę:250 g
mąki żytniej chlebowej250 g letniej
wody12 g świeżych
drożdżyRozprowadźić w wodzie
drożdże, następnie dodać przesianą
mąkę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną podmłodę odstawić pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.Składniki (na
chleb a 800 g):cała podmłoda250 g
mąki pszennej typu 55050 g letniej
wody8 g
soli30 g
mleka w proszku15 g roztopionego
smalcumąka ziemniaczana do podsypywania koszykaDo dużej miski przesiać
mąkę pszenną. Dodać
mleko w proszku, całą podmłodę i
wodę z rozpuszczoną w niej
solą. Dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników i wyrabiać około 10 – 12 minut. Dodać roztopiony
smalec i wyrabiać jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się
smalcu. Odstawić ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut. Uformować z ciasta okrągły bochenek (u mnie podłużny) i umieścić go w oprószonym
mąką koszyku. Odstawić do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny. Nagrzać piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z
wodą. Po wstawieniu
chleba zmniejszyć temperaturę do 220 °C i piec przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 °C, wyjąć pojemnik z
wodą i dopiekać około 30 minut.Upieczony
chleb wyciągnąć z foremki i odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia.Smacznego:)