Wykonanie
Dzisiaj wielkie
chlebowe święto od 9 lat organizowane przez Zorrę . W tym roku przyłączyłam się z
chlebem, który gości w październikowym wydaniu Piekarni .
Chleb na podmłodzie, czyli zaczynie czy też poolish. Brzmi pięknie, prawda? Mój
chleb trochę dziwnie pękł, ale w smaku bez zastrzeżeń. Mąż nawet poprosił o upieczenie kolejnego takiego bochenka.Wspólnie ze mną
chleb piekli:Akacjowy blogBajkoradaCo mi w duszy graEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiHealthy cravingKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekNieład malutkiOgrody BabilonuProste potrawySmak mojego domuSmakowe
kubkiStare garyUgotujmy toW poszukiwaniu slow lifeW sezonieZacisze kuchenneZapach
chleba
Składniki:podmłoda:250 g
mąki żytniej chlebowej250 g letniej
wody12 g świeżych
drożdży (dałam 4 g instant)ciasto właściwe:cała podmłoda250 g
mąki pszennej typu 55050 g letniej
wody8 g
soli30 g
mleka w proszku15 g roztopionego
smalcuWykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać
mąkę żytnią i wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na 6 - 8 godzin w ciepłe miejsce.Do tym czasie dodać
mąkę pszenną, wolę,
sól i
mleko. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Dodać
smalec i ponownie wyrabiać przez 3 -4 minuty, aż tłuszczę się wchłonie. Ciasto przykryć i odstawić na około 20 - 30 minut. Następnie uformować bochenek, przełożyć do kosza i odstawić do wyrastania na około godzinę.Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z
wodą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
Chleb przełożyć ma blachę lub kamień i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Po 5 minut wyjąc naczynie z
wodą i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Pieć
chleb przez około 30 minut. Wyjąc i ostudzić na kratce.