ßßß Cookit - przepis na Kaszubski chleb na podmłodzie

Kaszubski chleb na podmłodzie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wielkie chlebowe święto od 9 lat organizowane przez Zorrę . W tym roku przyłączyłam się z chlebem, który gości w październikowym wydaniu Piekarni . Chleb na podmłodzie, czyli zaczynie czy też poolish. Brzmi pięknie, prawda? Mój chleb trochę dziwnie pękł, ale w smaku bez zastrzeżeń. Mąż nawet poprosił o upieczenie kolejnego takiego bochenka.
Wspólnie ze mną chleb piekli:
Akacjowy blog
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Healthy craving
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
W sezonie
Zacisze kuchenne
Zapach chleba
Składniki:
podmłoda:
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g letniej wody
12 g świeżych drożdży (dałam 4 g instant)
ciasto właściwe:
cała podmłoda
250 g mąki pszennej typu 550
50 g letniej wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g roztopionego smalcu
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę żytnią i wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na 6 - 8 godzin w ciepłe miejsce.
Do tym czasie dodać mąkę pszenną, wolę, sól i mleko. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Dodać smalec i ponownie wyrabiać przez 3 -4 minuty, aż tłuszczę się wchłonie. Ciasto przykryć i odstawić na około 20 - 30 minut. Następnie uformować bochenek, przełożyć do kosza i odstawić do wyrastania na około godzinę.
Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Chleb przełożyć ma blachę lub kamień i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Po 5 minut wyjąc naczynie z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Pieć chleb przez około 30 minut. Wyjąc i ostudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/10/Kaszubski-chleb-na-podmlodzie.html