Wykonanie
Oto ajwar, bardzo smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw:
papryki i
bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład
pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy ją robić na bieżąco, albo zawekować w słoikach, żeby pozostała z nami na dłużej. Jest doskonała do wszystkich
mięs, ale ja najrzadziej ją lubię z kawałkiem
wiejskiego chleba.
Ajwar, pasta z pieczonych warzywSkładniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 90 minutSkładniki:800 g
czerwonej papryki500 g
bakłażana3 ząbki
czosnku1 łyżka
octu winnego1,5 łyżki
oliwy z oliwekświeżo zmielony
pieprzsól morskaWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a
bakłażana nakłuwamy widelcem.
Paprykę stawiamy wycięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
bakłażana kładziemy obok i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut.
Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec. Po upieczeniu warzywa wkładamy albo do
torebki foliowej albo do miski, którą przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.Po tym czasie
paprykę obieramy ze skórki, a
bakłażana kroimy na pół i wyjmujemy z niego miąższ.
Czosnek obieramy i miażdżymy. Warzywa wkładamy do garnuszka, dodajemy wszystkie
przyprawy, delikatnie miksujemy i dusimy na małym ogniu przez 25 minut.