ßßß Cookit - przepis na Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki

Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Pin It
Za oknem ciągle upał, muszę powiedzieć, że marzę choć o paru kroplach deszczu dla ochłody. Niestety deszczu ani widu, ani słychu, schłodzę się więc od środka. Oto zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki.
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 4 godziny
Składniki
Masa serowa:
750 g mielonego twarogu
100 g cukru pudru
15 g żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego Wilton
Masa owocowa:
350 g białej porzeczki
180 g jogurtu greckiego
8 łyżek cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
1 zielona galaretka, u mnie agrestowa
parę gałązek porzeczki do dekoracji
Wykonanie:
Ser miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy, aż barwnik się dokładnie rozprowadzi. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do lekkie przestudzenia i dodajemy do niej 2 -3 łyżki masy serowej, mieszamy. Żelatynę wlewamy do pozostałej masy serowej i dokładnie miksujemy.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niej tężejącą masę. Wkładamy do lodówki.
Porzeczki obieramy i miksujemy, po czym przecieramy przez sitko. Dodajemy do nich cukier puder i jogurt, miksujemy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy żelatyna lekko przestygnie dodajemy ją do przetartych porzeczek i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na masę serową i ponownie chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Gdy wystygnie chowamy ją do lodówki i czekamy aż się lekko zacznie ścinać.
Na wierzchu sernika układamy porzeczki i zalewamy je zieloną galaretka. Ponownie chowamy do lodówki. Podajemy gdy galaretka całkowicie zastygnie.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/08/zielony-sernik-na-zimno-z-musem-z-biaej.html