Wykonanie
            Pin It

Za oknem ciągle upał, muszę powiedzieć, że marzę choć o paru kroplach deszczu dla ochłody. Niestety deszczu ani 
widu, ani słychu, schłodzę się więc od środka. Oto zielony sernik na zimno z musem z 
białej porzeczki.


Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 4 godzinySkładnikiMasa serowa:750 g mielonego 
twarogu100 g 
cukru pudru15 g 
żelatyny1/3 szklanki gorącej 
wody1/2 łyżeczki zielonego 
barwnika spożywczego WiltonMasa owocowa:350 g 
białej porzeczki180 g 
jogurtu greckiego8 łyżek 
cukru pudru7 łyżeczek 
żelatyny1/2 szklanki gorącej 
wody1 
zielona galaretka, u mnie agrestowaparę gałązek 
porzeczki do dekoracji


Wykonanie:
Ser miksujemy z 
cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy, aż barwnik się dokładnie rozprowadzi. Do gorącej 
wody wsypujemy 
żelatynę, odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się 
żelatyny. Odstawiamy do lekkie przestudzenia i dodajemy do niej 2 -3 łyżki masy serowej, mieszamy. 
Żelatynę wlewamy do pozostałej masy serowej i dokładnie miksujemy.Tortownicę wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niej tężejącą masę. Wkładamy do lodówki.
Porzeczki obieramy i miksujemy, po czym przecieramy przez sitko. Dodajemy do nich 
cukier puder i 
jogurt, miksujemy. 
Żelatynę zalewamy gorącą 
wodą odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się 
żelatyny. Gdy 
żelatyna lekko przestygnie dodajemy ją do przetartych 
porzeczek i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na masę 
serową i ponownie chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej 
wody i dokładnie mieszamy. Gdy wystygnie chowamy ją do lodówki i czekamy aż się lekko zacznie ścinać.Na wierzchu sernika układamy 
porzeczki i zalewamy je 
zieloną galaretka. Ponownie chowamy do lodówki. Podajemy gdy 
galaretka całkowicie zastygnie.