Wykonanie
Pin It
Za oknem ciągle upał, muszę powiedzieć, że marzę choć o paru kroplach deszczu dla ochłody. Niestety deszczu ani
widu, ani słychu, schłodzę się więc od środka. Oto zielony sernik na zimno z musem z
białej porzeczki.
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 4 godzinySkładnikiMasa serowa:750 g mielonego
twarogu100 g
cukru pudru15 g
żelatyny1/3 szklanki gorącej
wody1/2 łyżeczki zielonego
barwnika spożywczego WiltonMasa owocowa:350 g
białej porzeczki180 g
jogurtu greckiego8 łyżek
cukru pudru7 łyżeczek
żelatyny1/2 szklanki gorącej
wody1
zielona galaretka, u mnie agrestowaparę gałązek
porzeczki do dekoracji
Wykonanie:
Ser miksujemy z
cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy, aż barwnik się dokładnie rozprowadzi. Do gorącej
wody wsypujemy
żelatynę, odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Odstawiamy do lekkie przestudzenia i dodajemy do niej 2 -3 łyżki masy serowej, mieszamy.
Żelatynę wlewamy do pozostałej masy serowej i dokładnie miksujemy.Tortownicę wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niej tężejącą masę. Wkładamy do lodówki.
Porzeczki obieramy i miksujemy, po czym przecieramy przez sitko. Dodajemy do nich
cukier puder i
jogurt, miksujemy.
Żelatynę zalewamy gorącą
wodą odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Gdy
żelatyna lekko przestygnie dodajemy ją do przetartych
porzeczek i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na masę
serową i ponownie chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej
wody i dokładnie mieszamy. Gdy wystygnie chowamy ją do lodówki i czekamy aż się lekko zacznie ścinać.Na wierzchu sernika układamy
porzeczki i zalewamy je
zieloną galaretka. Ponownie chowamy do lodówki. Podajemy gdy
galaretka całkowicie zastygnie.