Wykonanie
Cukrowa masa plastyczna jest w mojej opinii jednym z najlepszych cukierniczych wynalazków. Powoduje, że ciasto nie
traci kształtu, w odróżnieniu do kremu nie spływa nie ściera się, a tort nią ozdobiony wygląda smacznie i profesjonalnie.
Składniki:- 4 łyżeczki
żelatyny,- 1/4 szklanki
wody,- 100 g glukozy,- 600 g
cukru pudru,-
barwniki spożywcze,- sitko, rondelek, łyżka, miska, wałek, stolnica.Wykonanie:1.
Żelatynę rozpuszczam w wodzie lekko podgrzewam, nie doprowadzając do wrzenia.2. Roztopioną
żelatynę lekko studzę, a następnie dodaję glukozę. Całość dokładnie mieszam.3. Dodaję stopniowo, przesiany
cukier puder i ugniatam do uzyskania konsystencji plasteliny.4. Dodaję wybrany
barwnik spożywczy. Barwnik może spowodować, że masa się trochę "rozluźni", wówczas dodaję odrobinę
cukru pudru.5. Masę przenoszę na wysypaną
cukrem pudrem stolnicę. Rozwałkowuję i nanoszę na ciasto. Można też powycinać różne kształty.