Wykonanie

Po Wielkanocnej przerwie wracamy z cyklem Wypiekanie na śniadanie . Tym razem Małgosia wynalazła dla nas przepis w książce pod tytułem " Księga smaków Toskanii" Lori de
Mori. Schiacciata to płaski chlebek toskański, zazwyczaj podawany na ciepło. Od siebie dodałam odrobinę
rozmarynu, który troszkę wcześniej wymieszałam z
oliwą przeznaczoną do smarowania
chlebka. Najlepszy jeszcze lekko ciepły !

Składniki:30 g świeżych
drożdży lub 2,5 łyżeczki suszonych125 ml
wody o temp. 43 stopni1/2 łyżeczki
cukru400 g
mąki pszennej chlebowej1/2 łyżeczki
soli75 ml
oliwy z oliwek EV, plus do skropienia po upieczeniu125 ml zimnej
wodygruboziarnista
sólposiekany
rozmaryn

Wykonanie:
Drożdże mieszamy w miseczce z ciepłą
wodą i
cukrem, odstawiamy na 5 minut.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
drożdże,
sól i 2 łyżki
oliwy. Ciasto wyrabiamy kolistymi ruchami, a w połowie pracy dodajemy zimną
wodę. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić on ścianek miski. Następnie wykładamy je na omączony blat i ugniatamy przez 10 minut. Formujemy w kulę i przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.W kubeczku
oliwę mieszamy z
rozmarynem.Formę o wymiarach 26 x 37 cm smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, odgazowujemy i ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu. Następnie ciasto wałkujemy na pożądaną wielkość i przekładamy do formy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Czubkami palców robimy w cieście dołki co 4 cm. Smarujemy po wierzchu
oliwą z
rozmarynem i posypujemy
solą. Pieczemy około 25 - 30 minut, aż się ładnie przyrumieni.Po upieczeniu skrapiamy dodatkową
oliwą i kroimy w kwadraty.

Chlebek piekłyśmy wspólnie:Dobrawka z
Bona apetitaPaweł z Marder&Marder FactoryIza ze Smacznej pyzyKinga z Małych kulinariówMarghe z Po prostu MargheMarzena Zacisza kuchennegoPaulina z Buszującej w kuchniEdyta z Przy
kuchennym stoleKarina z Jak pączek w
maśleWisła z Zapachu
chlebaBernadeta z Mojego kulinarnego pamiętnikaMonika z Niezapomnianych smakówMonika z Pin up cooking looking