Wykonanie
Będąc na zakupach, natknęłam się książki kucharskie - tematyczne. Wybrałam kuchnie Turecką i z tej książki jest przepis na w/w
chleb:) W oryginale bochenek posypany jest
makiem, ja tego nie zrobiłam:)
Chleb wygląda jak nasza
chałka, smakuje jak
bułki poznańskie, pełne zaskoczenie:)
Składniki:
Woda - 300 ml
cukier - 1 łyżeczka
drożdże - 30gram(w przepisie jest: 2 łyżeczki suszonych)
maka pszenna chlebowa - 450 gram
sól - 1,5 łyżeczki
oliwa - 2 łyżki (plus do posmarowania
chleba)
Wykonanie:Do miseczki wlać 150ml
wody, domieszać
cukier oraz
drożdże.Odstawić na 5 minut i ubićW dużej misce wymieszać
mąkę z
solą, Na środku zrobić wgłębienie, wlać nasze rozrobione
drożdże. Połączyć z taką ilością
mąki, aby powstała miękka pasta,przykryć miskę ścierką i odstawiamy na 20 minut, aż całość się spieni.Do miski wlać pozostałą
wodę oraz
oliwę.Wymieszać z
mąką, w razie potrzeby dodać odrobinę
wody, ma postać jędrne ciasto.Włożyć ciasto do posmarowanej
oliwą miskiObrócić kilkakrotnie, aby pokryło się tłuszczem całe nasze ciasto.Przykryć ścierką odstawić w ciepłe miejsce na 1 , 5 godziny, aż podwoi swoją objętość.Wygnieść powietrze z ciasta, odstawić na kolejne 10 minut.Podzielić ciasto na 3 równe części.Uformować z nich kształt
liny, splatamy warkocz sklejając końcówki.Układamy na oprószonej
mąką blaszce do pieczenia i odstawiamy na 45 minut aż podwoi swoją objętość.Smarujemy ciasto
oliwą, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor.
Chleb jest gotowy gdy wyda nam głuchy odgłos pukając go od
spodu:)