ßßß Cookit - przepis na Suszone pomidory w oliwie z ziołami

Suszone pomidory w oliwie z ziołami

nazwa

Wykonanie

Przepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła suszone pomidory z Włoch, a potem sama zalewała je oliwą. Dzisiaj suszone pomidory są dostępne prawie wszędzie w obydwu postaciach, czyli suszone bez zalewy i suszone w zalewie z oliwy z oliwek. Te drugie są zdecydowanie droższe, więc warto samemu przygotować zalewę i przyprawić ją według własnego gustu i smaku. Według tego przepisu suszone pomidory należy najpierw namoczyć. Gdy poprzednim razem robiłam pomidory postanowiłam pójść trochę na skróty i przetestować przepis zaczerpnięty z internetu, w którym pomidorów się nie moczy , tylko od razu zalewa ciepłą oliwą. Według mnie jednak nie zdaje to egzaminu, bo pomidory dalej są suche, ciężko się je kroi i nie oddają w pełni swojego aromatu i smaku.
Składniki:
100 g suszonych pomidorów
500 ml wody
1,5 łyżki octu
oliwa z oliwek EV
gruboziarnista sól morska
pieprz grubo zmielony
3 ząbki czosnku
bazylia
oregano
Wykonanie:
Do garnka wlewamy zimną wodę i ocet, dorzucamy suszone pomidory i odstawiamy do namoczenia na noc. Rano pomidory w zalewie doprowadzamy do zagotowania, od razu zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy przestygną wykładamy je na sito i pozwalamy im dokładnie się odsączyć. Można też jeszcze dodatkowo obsuszyć je ręcznikiem kuchennym.
Pomidory przekładamy do wyparzonego słoiczka, posypując je przyprawami i przekładając ząbkami czosnku. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek EV, pamiętając, żeby pomidory były całkowicie nią przykryte.
Pomidory przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/03/suszone-pomidory-w-oliwie-z-zioami.html