ßßß Cookit - przepis na Roladki z bakłażana i sera ricotta

Roladki z bakłażana i sera ricotta

nazwa

Wykonanie

Przystawka z bakłażana z nadzieniem z sera ricotta, suszonych pomidorów i świeżej bazylii w dwóch odsłonach.
Proporcje na dwie roladki.
Składniki:
2 bakłażany
200 g sera ricotta
oliwa (do smażenia bakłażana)
2 łyżki oliwy z oliwek dobrego gatunku do nadzienia
sól morska
pieprz
suszone pomidory (kilka sztuk)
1 ząbek czosnku
garść liści bazylii
folia spożywcza
papier kuchenny
pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
Wykonanie:
Myjemy i osuszamy bakłażany, odcinamy końcówki. Każdą sztukę kroimy w plastry (około 0,5 cm), lekko każdy płat bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę aby oddały goryczkę. Po czym płuczemy je i osuszamy papierem kuchennym. Rozgrzewamy na dobrej patelni ( u mnie ceramiczna) oliwę i podsmażamy każdą sztukę z obydwu stron przez chwilkę do nabrania koloru. Odstawiamy bakłażana do wystudzenia. Bardzo ważne aby po smażeniu przekładać każdą sztukę na papier kuchenny w celu odsączenia od tłuszczu. W osobnej miseczce ucieramy naszą masę do roladek, czyli ser ricotta z jedną łyżką oliwy, porwanymi na mniejsze kawałki bazylią, pomidorami suszonymi, szczypta soli, pieprzu i utartym ząbkiem czosnku. Rozkładamy folię spożywczą, a na niej układamy wystudzone plastry bakłażana, ja zrobiłam to na dwa sposoby, najpierw robiąc pierwszą roladkę ułożyłam plastry pionowo, a następnie poziomo z czego wyszły mi dwie sztuki rolad z dwóch bakłażanów. Wykładamy na samym początku trzy warstwy masy serowej i zwijamy (rolujemy) delikatnie folię spożywczą na kształt rolady ukręcając końcówki z boku folii. Odkładamy na jedną godzinę do lodówki. Schłodzone roladki rozwijamy z folii i kroimy na małe kawałeczki. Podajemy jako przystawkę w towarzystwie wybornej oliwy z oliwek albo sosu balsamicznego ozdabiając pomidorkami koktajlowymi i bazylią.
Roladka pierwsza
Roladka druga
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/05/roladki-z-bakazana-i-sera-ricotta.html