Wykonanie
Przystawka z
bakłażana z nadzieniem z
sera ricotta,
suszonych pomidorów i świeżej
bazylii w dwóch odsłonach.Proporcje na dwie roladki.Składniki:2
bakłażany200 g
sera ricottaoliwa (do smażenia
bakłażana)2 łyżki
oliwy z oliwek dobrego gatunku do nadzienia
sól morskapieprzsuszone pomidory (kilka sztuk)1 ząbek
czosnkugarść liści
bazyliifolia spożywczapapier kuchenny
pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)Wykonanie:Myjemy i osuszamy
bakłażany, odcinamy końcówki. Każdą sztukę kroimy w plastry (około 0,5 cm), lekko każdy płat
bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę aby oddały goryczkę. Po czym płuczemy je i osuszamy papierem kuchennym. Rozgrzewamy na dobrej patelni ( u mnie ceramiczna)
oliwę i podsmażamy każdą sztukę z obydwu stron przez chwilkę do nabrania koloru. Odstawiamy
bakłażana do wystudzenia. Bardzo ważne aby po smażeniu przekładać każdą sztukę na papier kuchenny w celu odsączenia od tłuszczu. W osobnej miseczce ucieramy naszą masę do roladek, czyli
ser ricotta z jedną łyżką
oliwy,
porwanymi na mniejsze kawałki
bazylią,
pomidorami suszonymi, szczypta
soli,
pieprzu i utartym ząbkiem
czosnku. Rozkładamy folię spożywczą, a na niej układamy wystudzone plastry
bakłażana, ja zrobiłam to na dwa sposoby, najpierw robiąc pierwszą roladkę ułożyłam plastry pionowo, a następnie poziomo z czego wyszły mi dwie sztuki rolad z dwóch
bakłażanów. Wykładamy na samym początku trzy warstwy masy serowej i zwijamy (rolujemy) delikatnie folię spożywczą na kształt rolady ukręcając końcówki z
boku folii. Odkładamy na jedną godzinę do lodówki. Schłodzone roladki rozwijamy z folii i kroimy na małe kawałeczki. Podajemy jako przystawkę w towarzystwie wybornej
oliwy z oliwek albo
sosu balsamicznego ozdabiając
pomidorkami koktajlowymi i
bazylią.Roladka pierwsza
Roladka druga
Smacznego.