Wykonanie
Szukałam przepisu na coś szybkiego i wilgotnego, by upiec na weekend. Znalazłam u Tysi super szarlotkę :) Była bardzo smaczna, mimo tego iż zapomniałam o
cynamonie i nie obsypałam nim
jabłek... ale ze mną tak to właśnie bywa... :) Po ostygnięciu ciasta wymieszałam
cynamon z
cukrem pudrem i posypałam wierzch... i też było bardzo dobre! :)Potrzebujemy:- 6 jaj,- 250g
margaryny,- 1szkl
cukru,- 2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią,- 3szkl
mąki pszennej,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2 łyżeczki
cynamonu,- 1kg
jabłek,- 0,5szkl
śmietany 18%,-
cukier puder - do posypania.
Jabłka obrać i pokroić w plastry. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Margarynę (w temp. pokojowej) utrzeć z
cukrem i
cukrem z
wanilią na puch. Wbijać po 1
jajku i cały czas ucierać. Dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia składników.Większą część ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia (ok.25x35cm), ułożyć pokrojone
jabłka, obsypać
cynamonem (ehm... :P). Do pozostałej części ciasta dodać
śmietanę i wymieszać. Wyłożyć na
jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 40 - 45min - do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu obsypać
cukrem pudrem.