Wykonanie
Dzień Mężczyzny za nami :) Z tej okazji moim najbliższym mężczyznom postanowiłam przygotować sushi - na szczególną prośbę Połówka :) Wyszło pysznie i - moim zdaniem - pięknie :) Tutaj przypomnienie z poprzedniego - pierwszego - podejścia do sushi -> KLIK .Polecam również piosenkę Doroty Miśkiewicz pt. "
Tuńczyk" -> KLIK .
Potrzebujemy:-
ryż do sushi (u mnie 250g),zaprawa do
ryżu:- 2 łyżki
octu ryżowego,- 2 łyżki
cukru,- 1 łyżka
soli,do sushi:-
ogórek,-
awokado,-
sałata,-
serek kremowy śmietankowy,- wasabi,-
łosoś wędzony,-
tuńczyk w sosie własnym,-
sezam,-
nori.
Ryż odmierzyć np. "na szklanki" i przepłukać zimną
wodą na sitku, następnie przesypać do garnka, zalać zimną
wodą, "przeczesać" palcami, wylać
wodę i powtórzyć ok. 5
razy - do klarowności
wody. Po ostatnim płukaniu zalać zimną
wodą i odstawić na ok. 20min - do czasu, aż
ryż zrobi się
mleczno biały. Odcedzić. Zalać taką ilością
wody ile było
ryżu (np. 2szkl
ryżu = 2szkl
wody). Zagotować od czasu do czasu mieszając, zmniejszyć ogień na minimalny, przykryć i gotować 15min. Po tym czasie ściągnąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem kolejne 15min.W czasie kiedy
ryż się gotuje przygotować zaprawę. Do garnuszka wlać
ocet ryżowy, dodać
cukier i
sól. Postawić na niewielkim ogniu i rozpuścić - nie gotować! Zaprawę dodać do ugotowanego
ryżu i wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Przygotować składniki:
ogórek umyć, pokroić w słupki, wyciąć pestki.
Awokado obrać i pokroić w paski.
Sałatę umyć.1)
nori -
ryż -
sałata -
łosoś wędzony -
ogórek -
serek2)
nori -
ryż -
sałata -
łosoś wędzony -
tuńczyk -
awokado -
serekNa folii spożywczej położyć
nori błyszczącą stroną do dołu, nałożyć
ryż, przykryć matą
bambusową i przekręcić na drugą stronę tak, by mata znalazła się pod
spodem,
ryż i
nori. Bezpośrednio na
nori nałożyć
sałatę,
awokado,
łososia,
tuńczyka, wasabi. Zwinąć. Obtoczyć w
sezamie, pokroić.