ßßß
Potrzebujemy:- ryż do sushi (u mnie 250g),zaprawa do ryżu:- 2 łyżki octu ryżowego,- 2 łyżki cukru,- 1 łyżka soli,do sushi:- ogórek,- awokado,- sałata,- serek kremowy śmietankowy,- wasabi,- łosoś wędzony,- tuńczyk w sosie własnym,- sezam,- nori.Ryż odmierzyć np. "na szklanki" i przepłukać zimną wodą na sitku, następnie przesypać do garnka, zalać zimną wodą, "przeczesać" palcami, wylać wodę i powtórzyć ok. 5 razy - do klarowności wody. Po ostatnim płukaniu zalać zimną wodą i odstawić na ok. 20min - do czasu, aż ryż zrobi się mleczno biały. Odcedzić. Zalać taką ilością wody ile było ryżu (np. 2szkl ryżu = 2szkl wody). Zagotować od czasu do czasu mieszając, zmniejszyć ogień na minimalny, przykryć i gotować 15min. Po tym czasie ściągnąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem kolejne 15min.W czasie kiedy ryż się gotuje przygotować zaprawę. Do garnuszka wlać ocet ryżowy, dodać cukier i sól. Postawić na niewielkim ogniu i rozpuścić - nie gotować! Zaprawę dodać do ugotowanego ryżu i wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Przygotować składniki: ogórek umyć, pokroić w słupki, wyciąć pestki. Awokado obrać i pokroić w paski. Sałatę umyć.1) nori - ryż - sałata - łosoś wędzony - ogórek - serek2) nori - ryż - sałata - łosoś wędzony - tuńczyk - awokado - serekNa folii spożywczej położyć nori błyszczącą stroną do dołu, nałożyć ryż, przykryć matą bambusową i przekręcić na drugą stronę tak, by mata znalazła się pod spodem, ryż i nori. Bezpośrednio na nori nałożyć sałatę, awokado, łososia, tuńczyka, wasabi. Zwinąć. Obtoczyć w sezamie, pokroić.