Wykonanie
Moja mama nauczyła mnie robić tą bardzo prostą i smaczną potrawkę z
indyka. Polecam każdemu,
mięsko jest soczyste i bardzo aromatyczne. Tym razem podałam z gotowaną
marchewką i kopytkami z
kaszy jaglanej... ;) Kopytka znajdziecie tutaj: KLIK :)Potrzebujemy:- 60dag
filetu z indyka,- 1
marchewka,- 1
cebula,-
mąka,-
sól,-
pieprz,-
tymianek.
Mięso umyć i oczyścić. Pokroić w 1,5cm pasy w poprzek włókien, każdy oprószyć
solą i
pieprzem. Posypać
tymiankiem. Obtoczyć z dwóch stron w
mące. Smażyć do zarumienienia.W międzyczasie obrać
marchewkę i pokroić w grubsze plastry i włożyć do średniej wielkości rondelka.
Cebulę obrać ze skórki pokroić w ćwiartki i dodać do garnka. Usmażone
mięso układać na
marchewce i
cebuli. Wlać na patelnię trochę ciepłej
wody, zamieszać, a następnie wlać całość do garnka. Posypać z wierzchu
mąka. Do garnuszka wlać
wodę i oblać nią
mięso tak, by
mąka się rozpuściła. Postawić na średnim ogniu, przykryć i dusić jeszcze ok. 15-20 minut.Potrzebujemy :- 1op.
mrożonej marchewki junior,- 1/2szkl
wody,- 1 łyżeczka
cukru,- szczypta
soli,- 1 łyżka
masła.
Marchewkę wrzucić do naczynia z grubym dnem, wlać
wodę, dodać
masło,
sól i
cukier. Przykryć. Postawić na niewielkim ogniu i gotować do miękkości (ok. 20 minut).