Wykonanie
To moje pierwsze starcie z pęczakiem. Byłam ciekawa jak smakuje, bo ostatnio widziałam wiele przepisów z użyciem tej
kaszy. Ten przepis idealnie nadaje się do lunchbox'u jeśli mamy możliwość podgrzania :) Jest smaczny, pożywny... ale uwaga z
papryką - wyszło mi dość pikantnie ;)W tym przepisie wykorzystuję nie dawno zamrożony
bulion, (klik) który w części użyłam do kremu z pieczonych
pomidorów .Potrzebujemy (3-4 porcje):-
papryka czerwona,- duży
pomidor,-
cebula,- ząbek
czosnku,- 3/4szkl pęczaku,- ok. 500ml
bulionu,- łyżka
koncentratu pomidorowego,- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich,-
papryka ostra i słodka,-
oliwa z oliwek,-
sól,-
pieprz.
Bulion rozmrozić (bądź zrobić na nowo - nie koniecznie z dodatkiem
papryki, choć tutaj ta
papryka pasuje).
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małe piórka.
Pomidora sparzyć i pokroić.
Cebulę obrać i pokroić - również w niewielkie piórka. Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać warzywa i dusić do miękkości.Na drugiej - głębokiej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, wrzucić przeciśnięty przez praskę
czosnek i podsmażyć (nie długo). Dodać pęczak - podsmażyć przez 4min. Dodać szklankę
bulionu, wymieszać, doprawić
papryką i gotować (bez przykrycia), tak by
kasza wchłonęła
bulion. Kolejną partię
bulionu dodać, gdy
kasza wchłonie całą poprzednią turę. Pęczak gotujemy ok. 35min. Pod koniec dodać
koncentrat pomidorowy,
zioła prowansalskie i wcześniej przygotowane warzywa. Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać posypane świeżymi
ziołami. Można do tego przygotować
jajko sadzone.