Wykonanie
Uwielbiam ją! Jest naprawdę wyjątkowa... i potrafi uwieść nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników słodkości... :)Przepis znalazłam dawno temu na stronie Kwestii Smaku. Ciasto jednak robię z przepisu mojej mamy, a i
czekoladę gorzką do musu zastąpiłam deserową. Masa ze
śmietany i
mascarpone jest po prostu niebiańska!!!Zużyjemy tylko połowę ciasta kruchego, drugą połowę można zamrozić i przechowywać w zamrażalce nie dłużej jednak niż 2 tygodnie.

Potrzebujemy (śr. 23-24cm):Ciasto:- 10 bardzo czubaty łyżek
mąki pszennej,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2 łyżeczki
cukru waniliowego,- 2 łyżki
cukru,- kostka
margaryny w temp. pokojowej,- 4
żółtka w temp. pokojowej.
Mus czekoladowy:- 100g
czekolady deserowej,- 250g
serka mascarpone.Kremowa masa:- 350ml
śmietanki kremówki 30%,- 5 łyżek
cukru,- 250g
serka mascarpone.Ponad to potrzebujemy 1kg
truskawek (lub innych
owoców, np.
borówek,
porzeczek) i parę listków
miętki.Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść w misce drewnianą łyżką lub ręcznie. Formę o średnicy 23/24cm wyłożyć połową ciasta i pozostawić w lodówce na ok. 40 minut. Pozostałą część ciasta włożyć do woreczka i zamrozić. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągnąć go z lodówki, zrobić widelcem dziurki, obciążyć
grochem i włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Po 20 minutach możemy ściągnąć obciążenie, by ciasto się dobrze dopiekło. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Czekoladę rozpuścić i trochę ostudzić.
Czekolada ma być ciepła, ale nie gorąca! Wymieszać z
serkiem mascarpone na gładką masę i rozprowadzić na spodzie ciasta.
Czekolada powinna być deserowa, niestety nie byłam w posiadaniu takowej więc tym razem użyłam
mleczne.
Śmietanę ubić z
cukrem na sztywno, gdy będzie gotowa stopniowo dodawać
serka mascarpone i miksować. Wyłożyć na
mus czekoladowy.Ułożyć
owoce, ozdobić listkami
mięty. Jeśli ciasto ma być podane w późniejszym czasie
owoce należy ułożyć przed samym podaniem.Po lewej zdjęcie z
czekoladą deserową - po prawej z
mleczną.