ßßß
Potrzebujemy (śr. 23-24cm):Ciasto:- 10 bardzo czubaty łyżek mąki pszennej,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 2 łyżeczki cukru waniliowego,- 2 łyżki cukru,- kostka margaryny w temp. pokojowej,- 4 żółtka w temp. pokojowej.Mus czekoladowy:- 100g czekolady deserowej,- 250g serka mascarpone.Kremowa masa:- 350ml śmietanki kremówki 30%,- 5 łyżek cukru,- 250g serka mascarpone.Ponad to potrzebujemy 1kg truskawek (lub innych owoców, np. borówek, porzeczek) i parę listków miętki.Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść w misce drewnianą łyżką lub ręcznie. Formę o średnicy 23/24cm wyłożyć połową ciasta i pozostawić w lodówce na ok. 40 minut. Pozostałą część ciasta włożyć do woreczka i zamrozić. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągnąć go z lodówki, zrobić widelcem dziurki, obciążyć grochem i włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Po 20 minutach możemy ściągnąć obciążenie, by ciasto się dobrze dopiekło. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.Czekoladę rozpuścić i trochę ostudzić. Czekolada ma być ciepła, ale nie gorąca! Wymieszać z serkiem mascarpone na gładką masę i rozprowadzić na spodzie ciasta. Czekolada powinna być deserowa, niestety nie byłam w posiadaniu takowej więc tym razem użyłam mleczne.Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, gdy będzie gotowa stopniowo dodawać serka mascarpone i miksować. Wyłożyć na mus czekoladowy.Ułożyć owoce, ozdobić listkami mięty. Jeśli ciasto ma być podane w późniejszym czasie owoce należy ułożyć przed samym podaniem.Po lewej zdjęcie z czekoladą deserową - po prawej z mleczną.